• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ДЕРЖЕКОІНСПЕКЦІЯ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ПОСИЛИЛА КОНТРОЛЬ ЗА ГІДРОХІМІЧНИМ СТАНОМ ВОДНИХ ОБ ’ЄКТІВ ОБЛАСТІ

    Опубликовано: 2016-07-06 15:12:36

    На сьогодні Держекоінспекцією в Чернігівській області проводиться посилений контроль за гідрохімічним станом водних об’єктів області. З метою встановлення причин змін водного об’єкту державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області проведено обстеження русла річки Остер та відбір проб води на території Ніжинського, Носівського та Козелецького районів Чернігівської області. При візуальному обстеженні русла річки джерел несанкціонованих скидів забруднюючих речовин до водного об’єкту не встановлено.

    Для оцінки впливу вод р. Остер на стан р. Десна були відібрані проби в створах р. Десна вище та нижче впадіння р. Остер .

    В місці впадіння р. Остер до р. Десна вміст розчиненого кисню в межах норми, а саме 7,6 мгО2 / дм3 .

    Станом на 04-05 липня 2016 р. за результатами лабораторно-інструментального контролю проб води відібраних на р. Остер поблизу с. Гламазди та смт. Козелець Козелецького району зафіксоване критичне зниження вмісту розчинного кисню – менше 1,0 мгО2 / дм3 при нормованому ГДК - 6,0 мгО2 / дм3 для водойм рибогосподарського призначення. Також фіксуються перевищення по вмісту азоту амонійного в 3 рази, по вмісту фосфатів в 2 рази, а також незначні перевищення вмісту органічних речовин за хімічним споживанням кисню.

    Моніторингове спостереження проводиться і по іншим річкам області.

    Як зазначають місцеві екоінспектори за результатів перевірки та проведеного інструментально-лабораторного контролю, через попереднє тривале проходження зливових дощів, відбулося підвищення рівня ґрунтових та поверхневих вод. Враховуючи те, що зазначена водойма протікає серед заболоченої місцевості разом з атмосферними опадами по рельєфу місцевості до річки потрапляє болотна вода з рештками рослинного детриту та надходять дощові змиви з сільськогосподарських угідь , що характеризується низьким вмістом розчиненого кисню та підвищенням концентраціями по фосфатній та азотній групах.

    Ситуація ускладнюється процесами «цвітіння», які інтенсифікують при настанні спекотного періоду і пов’язані з розвитком синьозелених водоростей, при відмиранні яких виникає кисневий дефіцит та виділяються токсини.

    Як зазначили в Держекоінспекції, поява на поверхні води плям рудого кольору, відмерлих решток субстрату є природного характеру і повторюються періодично з настанням літнього періоду. Їх причиною є розвиток та інтенсивний фотосинтез нитчастих водоростей водоймах, особливо у прибережній зоні чи мілководних затоках. Це явище має назву «пінистий детрит» і є частиною процесів самоочищення водойми.

    Значне підвищення температури навколишнього середовища спричинило підвищення температури води в водоймах, в «застійних» місцях температура води піднімалася вище позначки 30 С, що на фоні низького вмісту кисню викликало інтенсивні процеси гниття. Вищезазначені фактори посприяли виникненню заморних явищ з подальшою загибеллю живих водних ресурсів.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.