• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УКБС: ЗНИЖЕННЯ НАЦБАНКОМ ОБЛІКОВОЇ СТАВКИ ПОЖВАВИТЬ КРЕДИТУВАННЯ

    Опубликовано: 2016-06-29 10:54:40

    Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» позитивно оцінює зниження Національним банком облікової ставки та вважає, що це дає позитивний сигнал суб‘єктам фінансового ринку для активізації кредитної активності.
    Так, рішенням правління Нацбанку від 23.06.16 р. облікову процентну ставку з 24.06.2016 р. буде знижено із 18 до 16,5 % річних. Це вже третє поспіль зменшення базової вартості фінансових ресурсів у поточному році. Сумарно за два останні місяці облікова ставка скоротилася на 5,5 % (з 25.09.15 до 21.04.16 становила 22 %).
    Крім цього, враховуючи попередні зміни у механізмі реалізації процентної політики (постанова НБУ №277 від 21.04.2016), зміна облікової ставки впливає на процентні ставки за іншими операціями НБУ для підтримки ліквідності та цінової стабільності. Зокрема, ставка за кредитами овернайт та кредитами рефінансування відтепер становитиме 18,5 % (16,5%+2%), а розмір ставки за депозитними сертифікатами овернайт – 14,5% (16,5%-2%).
    Експерти УКБС вважають, що зниження регулятором вартості інструментів регулювання ліквідності відповідає поточній ситуації на грошовому та валютному ринках у національній економіці, яка потребує активних кроків стимулювання кредитування та ділової активності. При розробці першочергових дій для подолання системної кризи на фінансовому ринку УКБС рекомендував НБУ зменшити облікову ставку до 15% у четвертому кварталі поточного року відповідно до цільового показника інфляції на кінець року (≈12%) з коридором для кредитних операцій НБУ: інфляція +1,5% та депозитних операцій: інфляція -1,5%.
     «Для того, щоб монетарне пом‘якшення обумовило здешевлення гривневих кредитів бізнесу та позитивно вплинуло на динаміку економічного зростання в країні, необхідно реалізувати низку інших узгоджених кроків Нацбанку, – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Мова йде про заходи із відновлення довіри до банківської системи, припинення виведення з ринку прибуткових фінустанов та розробку програми розвитку малих і середніх українських банків».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.