• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Малий бізнес врятує економіку

    Опубликовано: 2016-06-07 15:23:44

    6 червня в столиці відбулася конференція «Успішне ведення малого та середнього бізнесу: як зробити так,  щоб вдалося?». Вона проводилася з ініціативи американської торгівельної палати та компанії «Емвей Україна».  Порядок денний  конференції  зібрав для обговорення державних функціонерів, представників міністерств та відомств, керівників спілок та  об’єднань підприємців, та самих підприємців, які представляли малий та середній бізнес України.
    Цікавими для учасників фактами про підприємництво в Україні поділився Томаш Мурас, генеральний директор компанії «Емвей Україна». Він розповів про щорічне дослідження про підприємництво, яке проводить компанія «Емвей» у світі.
    Дослідження проводилося в 44 країнах світу. Було опитано майже  50 тис. осіб віком від 14 до 99 років. Воно відображає соціальний клімат у світі. Ставлення до відкриття бізнесу, до проблем, пов’язаних з його веденням.  Індекс підприємницького настрою в Україні – 34, він нижчий ніж середній по світу (51). Погіршилися показники ставлення до підприємництва в Україні. З 76% позитивно сприймаючих його в 2013 р. показник знизився до 63% у 2015р. Скоріше за все це пов’язано з економічною ситуацією в Україні та військовими діями на Сході країни.
     Мотиви відкриття бізнесу в Україні дещо відрізняються від світових.  Так, ключовим очікуванням  при відкритті власної справи в Україні є можливість додаткового доходу – 31% опитаних ( у світі – 37%).  В якості реалізації власних цілей відкриття бізнесу вважають 22 % респондентів ( у світі - 44%). В якості мотиву отримати незалежність від керівництва  та стати керівником для самого себе розглядають 13% опитаних українців, в той час як світові показники – 48%.
     Є й показник, майже рівний зі світовим. Страх невдачі при запуску бізнесу в нашої країні  відчувають  69%  опитаних ( проти  70% у світі) Серед найбільших страхів – фінансові зобов’язання та банкрутство.
    Голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна підкреслила, що за податковою системою, легкістю реєстрації  та звітності мікробізнес в Україні має найкращі умови в Європі. За її словами, майже 60% доходу державного бюджету дають саме малі та середні підприємства. Саме тому  малий та середній бізнес можуть стати своєрідними рятівниками економіки та надати поштовх для її подальшого розвитку.
    Начальник відділу інформаційної роботи Київського міського центру зайнятості Олександр Ганієв розповів учасникам конференції про вклад, який вносить у підготовку майбутніх підприємців столична служба зайнятості, готуючи їх з числа безробітних.  За 2015 рік за допомогою Київського міського центру зайнятості  відкрили власну справу більше тисячі колишніх безробітних. В тому числі – внутрішньо переміщені особи та демобілізовані бійці АТО.
    Представник центру зайнятості акцентував увагу на тому, що служба зайнятості – єдина державна установа,  яка надає адресну допомогу  у підготовці  до підприємницької діяльності. Накопичений досвід у підготовці до підприємницької діяльності «нуля» міг би стати гарним фундаментом для створення державного підрозділу, який би готував та супроводжував майбутніх підприємців  в період їх становлення.
     Після виступу відбулися розмови з представниками влади, комерційних структур щодо співпраці в напрямку надання допомоги особам, що хочуть започаткувати власну справу.
    Під час конференції перед учасниками також виступили представники  регулюючих органів, бізнес шкіл, міністерства інформаційної політики,  самі підприємці. Загальний висновок виступів – в Україні можна та треба вести бізнес, але треба  формувати позитивну громадську думку щодо підприємництва, починаючі майже зі шкільної лави. Також треба вносити зміни до законодавства щодо дерегуляції бізнесу та створення сприятливих податкових умов.   

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.