• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українська економіка може бути конкурентною в ЄС за умови прискореної модернізації ключових галузей

    Опубликовано: 2016-06-06 15:44:11

    Економічна інтеграція в ЄС – незворотній шлях для української економіки. Втім, щоб не cтати країною – сировинним придатком Європи,  необхідно адаптувати і модернізувати економіку, прискорено прийняти галузеві  програми розвитку індустрії – авіа-,автомобіле-, суднобудування, науково-технологічного сектору тощо, а також без порушень міжнародного права та домовленостей захищати внутрішній ринок та національного товаровиробника. Таку думку висловив президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі одної з радіокомпаній.
    «Питання, пов'язані з економічною складовою інтеграції України в ЄС,  вкрай заангажовані і заполітизовані. Я впевнений в тому, що як для України, так і для багатьох держав пострадянського простору стратегія модернізації економіки і адаптації до міжнародних стандартів – надважливе завдання», – підкреслив він.
    Лідер ділової спільноти України розповів, що в питаннях  співробітництва із ЄС залишається  маса нереалізованих можливостей. Загальний обсяг європейських прямих інвестицій в економіку України за всі роки незалежності становить близько 70% від їх загальної кількості. Є відповідні гранти, програми співпраці з боку європартнерів. В той же час і український бізнес не стоїть на місці, намагається більш систематизувати взаємодію,  бути не пасивною стороною, а повноцінним партнером, якому є що запропонувати.
    «Я нещодавно повернувся з Європейського бізнес-саміту. Вперше Україна брала в ньому участь не як запрошена сторона, а як співорганізатор цього заходу. Це великий крок у напрямку досягнення практичних результатів. Підкреслюю: нам потрібна не риба, а вудка. Ми повинні самі, спираючись на свою працю, свій потенціал,  виходити з кризи і розраховуватися по боргах не за рахунок нових, а через більш ефективну економічну  політику, розвиток ділової активності, вміння захистити внутрішній ринок і права інвестора, підприємця»,  – наголосив Анатолій Кінах.
    Нагадаємо, що у рамках саміту в Брюсселі за участі Президента Європейської Комісії Жана-Клода Юнкера, Президента Європейського Парламенту Мартіна Шульца, Президента Європейської Ради Дональда Туска, Президента Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард український бізнес презентував вітчизняний діловий та інвестиційний потенціал. Делегація, очолювана УСПП, долучилася і до обговорення торгівельної стратегії ЄС. Як відомо, європейці нині наголосили на максимальній доступності виходу  малого та середнього бізнесу на нові ринки, і тут Україні є що запропонувати. Передусім, це країна, яка не має стати  майданчиком для збуту, а готова запропонувати програми  спільної кооперації, виробництва та партнерства.
    Журналісти зупинилися на ризиках, які супроводжують економічну інтеграцію. Зокрема, нещодавнє рішення парламенту про відміну акцизів на ввіз закордонних автівок болюче вдарить по вітчизняному автопрому. Анатолій Кінах висловив переконання, що в сучасному конкурентному світі акцент повинен робитися на тому, як самому стати конкурентоспроможним. Українська економіка проголошена  відкритою, в той же час надто мало зусиль докладається  для модернізації виробництв, виготовлення складної технологічної, наукомісткої продукції. 
    «Ми вступили в ЗВТ без програм адаптації до умов роботи в ЄС, модернізації економіки. Звичайно, що є ризики, адже конкуренція – це постійне явище, тому потрібно захищати свої інтереси цивілізованими методами, передусім – підвищуючи власну конкурентоспроможність», – зазначив президент УСПП.
    Він назвав серйозною помилкою ліквідацію  в минулому міністерства  промполітики. Останнє, на думку А.Кінаха, дуже важливо,  і про це свідчить  пріоритетність індустріальної політики в програмах президента США Б.Обами,  директивах ЄС, програмах таких економічно розвинутих держав, як Німеччина, Франція тощо.
    Ділова спільнота наразі закликає уряд, дипломатію, громадськість разом напрацювати економічну стратегію України, де було б передбачено і  нарощування виробництва наукомісткої продукції, і експортна експансія, і підвищення ділової та інвестиційної активності.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.