• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Голова Держенергоефективності презентував китайським підприємцям перспективи ведення зеленого бізнесу в Україні

    Опубликовано: 2016-05-25 08:29:01

    23 травня Голова Держенергоефективності Сергій Савчук взяв участь в інвестиційній сесії "Україна – Китай: новий шовковий шлях", де презентував  представникам китайської бізнес-спільноти стан розвитку відновлюваної енергетики в країні та можливості реалізації проектів у цій сфері.

    "В Україні є всі технічні та ресурсні передумови, щоб заміщувати традиційні види палива відновлюваними джерелами енергії. Ми можемо впевнено говорити, в який би регіон не прийшов інвестор, він знайде ресурс для свого виробництва. Більше того, наша амбітна мета – досягти у 2020 році 11% енергії з відновлюваних джерел у кінцевому енергоспоживанні", - наголосив Сергій Савчук,

    "Експерти оцінюють інвестиційний потенціал ринку "зеленої" енергетики як мінімум у 16 млрд євро, - зазначив Голова Агентства. – Для активізації ринку ми працюємо над створенням сприятливих умов для ведення бізнесу у цій сфері, вдосконалюємо законодавство та приводимо його у відповідність до європейських норм".

    Сергій Савчук нагадав, що прийнятий минулого року Закон України № 514-VIII став ключовим для формування конкурентоспроможного ринку відновлюваних джерел енергії.
    "Цей закон дозволяє захищати інвестиції, в першу чергу, іноземні. За рахунок чого? Завдяки "зеленому" тарифу, який відтепер прив’язано до курсу євро до 2030 року. Це допоможе нівелювати інфляційні ризики", - зазначив Голова Агентства та додав, що цим законом також скасовано вимогу щодо "місцевої складової", що збільшує доступ іноземним інвесторам до ринку. Також введено заохочення у вигляді 5-10% премії за використання вітчизняного обладнання.

    Крім того, підвищено "зелений" тариф для виробництва електроенергії з біомаси та біогазу до 12,38 євроцентів за кВт×год. За словами С. Савчука, такий тариф дає можливість мультиплікувати проекти з будівництва когенераційних установок, що працюють на біомасі. "Водночас треба мати на увазі, що, встановлюючи потужності з виробництва тепла з інших видів палива, ми створюємо внутрішній ринок вирощування та споживання енергетичних культур. Для цього в країні більше ніж 4 млн га несільськогосподарських земель", - відзначив він.

    Голова Агентства також повідомив китайським підприємцям, що в Україні щомісяця  зростає кількість домогосподарств, які встановлюють на дахах своїх будинків сонячні панелі. Лише протягом 4-го кварталу минулого року їхня кількість збільшилась на 84%. Такій динаміці сприяв збільшений "зелений" тариф для сонячних установок приватних домогосподарств.

    "Ми можемо говорити про створення внутрішнього ринку сонячних панелей, які будуть набагато дешевше за імпортовані", - зазначив він та нагадав, що в Україні 6,5 млн приватних домогосподарств.

    Сергій Савчук також розповів про успішно діючі "зелені" проекти, зокрема, з виробництва енергії з біомаси і біогазу, у вітроенергетиці. "Презентовані проекти демонструють, що робити "зелений" бізнес в Україні реально. Економічна складова завдяки "зеленому" тарифу є. Існує політична воля для розвитку та підтримки таких проектів", - зауважив Голова та запросив китайських підприємців до роботи в Україні.

    Загалом, у заході взяло участь понад 100 представників українського та китайського бізнесу. До складу китайської делегації увійшли члени галузевих асоціацій та керівники бізнес-структур, що працюють у таких сегментах, як будівництво, машинобудування, нафтогазова переробка, харчова промисловість.

    Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.