• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Валерія Лутковська звернулась щодо проведення службового розслідування стосовно правових підстав дій співробітників СБУ

    Опубликовано: 2016-05-19 08:36:05

    Уповноважений Верховної Ради України з прав людини звернулася до керівництва Служби безпеки України щодо опублікування персональних даних журналіста програми «Схеми: корупція в деталях».
    Нагадаємо, 17 травня 2016 року набуло широкого суспільного резонансу опублікування персональних даних (фотографій паспорта громадянина України та акредитаційної картки) журналіста програми «Схеми: корупція в деталях», який здійснював фото- та відеозйомку народного депутата.
    У своєму відкритому зверненні до представників засобів масової інформації Валерія Лутковська вже наголошувала на необхідності забезпечення балансу між правом на інформацію та захистом приватності особи під час виконання ними свої професійних обов’язків. За словами Омбудсмана, у вказаному випадку опублікування фотографій документів особи було явно надмірним і непропорційним втручанням у сферу приватного життя особи відповідно до мети, яку переслідувала згадана публікація в інтернет-виданні.
    «Гарантії, закладені в статтях 32 та 34 Конституції України, в окремих випадках створюють конфлікт між двома основоположними правами людини – правом на приватність та правом на інформацію. Саме тому у кожному конкретному випадку при вирішенні питання щодо того, чи варто публікувати матеріал, що містить персональні дані та/або інформацію про приватне життя особи, журналіст має прийняти зважене рішення щодо того, чи переважає право громадськості знати певну інформацію право особи на недоторканість приватного життя», – йдеться у листі Уповноваженого з прав людини до СБУ.
    Валерія Лутковська звернулась до керівництва Служби безпеки України з пропозицією провести службове розслідування стосовно правових підстав дій співробітників Служби безпеки України щодо перевірки документів співробітника програми «Схеми: корупція в деталях» Бондаренка Ярослава Михайловича, їх фотографування та поширення у засобах масової інформації.
    Нагадаємо, Валерія Лутковська закликала професійну спільноту журналістів дотримуватися у своїй діяльності принципів демократичного суспільства щодо забезпечення балансу між правом на повагу до особистого життя та правом на свободу вираження поглядів.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.