• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УКБС-НБУ: ДЕКЛАРАЦІЯМИ КОРУПЦІЮ НЕ ЗДОЛАТИ

    Опубликовано: 2016-05-10 12:37:28

    Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» вважає, що прийнята Нацбанком Антикорупційна програма носить декларативний характер та не спрямована на усунення причин існуючих корупційних ризиків. Для вирішення проблеми по суті Нацбанк повинен змінити підходи до банківського нагляду та переглянути  численні розмиті дискримінаційні вимоги власних нормативно-правових актів.
    Так, згідно до вимог ЗУ «Про запобігання корупції», регулятор прийняв власну Антикорупційну програму на 2016-2017 р.р. (затверджена постановою НБУ № 257 від 12.04.2016, далі - Програма). Документом окреслено основні засади антикорупційної політики регулятора, визначено причини виникнення корупційних ризиків та передбачено заходи з її виконання. Зокрема, у Програмі зазначається, що одним із важливих корупційних ризиків у діяльності НБУ є наявність у посадових осіб широких повноважень та можливість діяти на власний розсуд. При цьому регулятор визнав, що критерії у нормативно-правових і розпорядчих актах для прийняття окремих рішень «іноді визначено узагальнено».
    Таким чином, Нацбанк нарешті дослухався до аргументів УКБС, який неодноразово звертав увагу на неприпустимість прийняття нечітко визначених норм, що допускають множинне трактування та спонукають уповноважених представників НБУ до суб‘єктивних оціночних рішень, створюючи ризики корупції.
    Зокрема, раніше експерти УКБС наголошували на неможливості виконання численних розмитих контрольно-каральних вимог у сфері фінмоніторингу, що дозволяє регулятору здійснювати нагляд у ручному режимі. Крім цього більшість підстав віднесення банку до категорії неплатоспроможних ґрунтуються лише на суб‘єктивній оцінці службовцями Нацбанком факту «ведення ризикованої діяльності». Також запроваджені вимоги щодо ознак відсутності бездоганної ділової репутації керівників банків наділяють Нацбанк функціями судових органів, є антиконституційними та суперечать законодавству України.
    Разом з тим, у рамках запланованих регулятором заходів на реалізацію Програми з подолання  корупції (додаток до Програми) відсутні конкретні кроки із впорядкування чинної нормативно-правової бази з метою вилучення вимог, що створюють корупційні ризики та спонукають службовців НБУ перевищувати службові повноваження, приймаючи суб‘єктивні рішення.
    Натомість численні завдання на виконання Програми здійснюватимуться переважно на рівні департаментів НБУ з безпеки, персоналу та ІТ-технологій. Так, департамент безпеки є відповідальним за дотримання антикорупційного законодавства, врегулювання конфлікту інтересів, виявлення корупційних правопорушень, розробку методології оцінювання та дослідження рівня корупції в НБУ тощо.     
    «Під завалами численних декларативних завдань щодо подолання корупції в НБУ похована першопричина даного явища, - зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Вона полягає не у якихось зовнішніх для регулятора загрозах і корупційних ризиках, а викликана ним же впровадженими множинними дискримінаційними нормативно-правовими вимогами, без перегляду яких боротьба НБУ з корупцією перетвориться на чергову декларацію».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.