• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Підняти українську економіку може розвиток само зайнятості та малого бізнесу

    Опубликовано: 2016-04-07 14:09:24

    В Україні, які боляче відчуває наслідки соціально-економічної кризи, яка пов’язана з скороченням промислових потужностей, браком таких сприятливих для бізнесу майданчиків, як вільні економічні зони, технопарки тощо, треба максимум уваги приділяти формуванню умов для  самозайнятості населення, малого підприємництва.   Вже нині малий та середній бізнес   приносить близько 70% податкових надходжень в бюджет та складає вагому  долю в  українському  експорті.  Кожен підприємець дає роботу як мінімум ще 2-3 співгромадянам. Саме тому держава повинна зробити  розвиток самозайнятості, середнього класу своєю стратегією, прийнявши для цього відповідні програми та покращивши умови для ведення власної справи. Таку думку озвучили в УСПП та Антикризовій раді громадських організацій.
    «Варто розуміти, що безробіття в Україні, критичне падіння споживчої спроможності (інфляція споживчих цін у 2015 році - 49%) чітко прив’язане до стану економіки, диктують  проблеми ринку праці. Ця цифра поки є близько 9% – не найгірший показник навіть в Європі. Але тут варто розуміти: по-перше, це офіційна статистика, куди не завжди потрапляють сезонні працівники, люди, які не звертаються у центри зайнятості, не мають доступу  до них через складнощі переселення зі сходу.  По-друге, проблемою є не лише  безробіття, а й  надзвичайно низький рівень доходів значного прошарку населення, серед яких – кваліфіковані робітники, фахівці тощо. Це зумовлює «замерзання» внутрішнього ринку. Тому відкриття та розвиток власної справи часто є ледь не  єдиним шансом для людини виживати та ставати заможною. І умови для цього мають бути створені в першу чергу», – каже президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.
    Ділове середовище підкреслює, що замість створення умов для розвитку самозайнятості, формування середнього класу, який уособлює  стабільність  суспільства, вміння людей  захищати свої права і створювати запит на демократичні перетворення, в країні тривають  банальні політичні чвари, торги та домовленості. Має місце катастрофічне падіння рівня якості державної влади, затягується переформатування парламентської коаліції та створення професійного відповідального уряду, які б мали активно та динамічно здійснити   процеси економічних перетворень.
    Поза тим, підприємці переконані, що вирішення нагальних питань щодо проблем самозайнятості та малого, середнього бізнесу  зумовить ріст ділової активності, зніме навантаження на держбюджет з соціальних виплат по безробіттю, зумовить ріст добробуту населення.
     «В нас є потенціал для формування потужного середнього класу, росту стартапів, залучення пакетних інвестицій для модернізації виробництв, інфраструктури тощо. Чому він досі не реалізується? Це не є державницьким підходом», – коментує А.Кінах.
    Як стимулювати підприємництво в Україні  – про це йдеться в розробленій Антикризовою радою громадських організацій Антикризовій програмі спільних дій влади та бізнесу. Тут міститься  вимога до влади спільно вирішувати економічні проблеми.
    «Все це має перерости в стратегію розвитку економіки України, над якою мають працювати Президент, парламент, уряд, бізнес та громадянське суспільство. Мають бути конкретні завдання, терміни, виконавці. Виходити із кризи можна лише системно», – підсумовує лідер ділової спільноти.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.