• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Без запровадження ефективної економічної політики Україна скочується до найбідніших держав світу

    Опубликовано: 2016-03-25 15:36:22

    Підприємницька спільнота б’є на сполох: за відсутності системних антикризових заходів українська економіка продовжує встановлювати антирекорди. Цього разу Україна була відзначена в одному з міжнародних рейтингів як держава із найвищою інфляцією споживчих цін в світі – на рівні 49%. Україну в антирейтингу обігнали навіть «проблемні» Ємен (30%), Сирія (33,6%) і Південний Судан (41,1%).
    Такі показники тягнуть за собою подвійні ризики: для внутрішнього ринку та макроекономічної стабільності країни, переконані в УСПП.
    «Розвиток промисловості,  підприємництва, нарощування інноваційного, технологічного потенціалу дуже пов’язані з  розбудовою внутрішнього ринку, підвищенням платоспроможності населення. Проблема  хоча б  в одному аспекті лише віддзеркалює загальну ситуацію. В Україні  наразі практично всі ці сфери виглядають  не надто привабливо: на межі руйнації бюджетоутворюючі галузі – машинобудування, ракетно-космічна сфера,  зношена інфраструктура (в Укрзалізниці – більше 90% рухомого складу застарілі). За 2015 рік темпи будівництва в країні впали в 1,5 рази, об’єми роздрібної торгівлі на 20,7%, промислового виробництва на  13,4%, експорту на 31%. При тому не створюється бази для виходу з кризи, економічного підйому. Немає жодної урядової програми для розвитку української економіки, в тому числі і галузевих», – зазначив президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.
    Адміністративно-фіскальний тиск, відсутність якісної податкової реформи та доступу до кредитних ресурсів для бізнесу за адекватними ставками (22% за НБУ порівняно із 0% ставкою Європейського банку) «заморожує» потенціал української економіки. Втім, бізнес все ж продовжує свою роботу, але в «тіні» (майже на 60%). Критично важливим є виправлення цієї ситуації, що можливо лише за умов державницького підходу: формування сприятливого ділового та інвестиційного клімату, відкриття кредитних ліній для виробництва, в тому числі –  підприємництва тощо, розповідає Анатолій Кінах.
    На його думку, безперервне зростання інфляції в першу чергу б’є по  рівню життя людей. Падіння гривні, зростання цін та тарифів зумовлює збідніння населення, формує серед людей негативні настрої, невпевненість в завтрашньому дні. Крім того, зниження платоспроможності призводить к зменшенню виробництва товарів для  внутрішнього ринку, ще більше поглиблюючи  загальні економічні проблеми. Отже,  це замкнуте коло треба розірвати.
    Пропозиції щодо цього увійшли  до Плану невідкладних заходів щодо подолання надзвичайної ситуації в економіці України, розробленого Українським форумом бізнесу (УФБ). Останній об’єднав до тисячі представників ділової спільноти, впливові громадські, бізнес-асоціації.
    «Бізнес підтвердив свою готовність до економічних реформацій та створення нової економічної політики в країні. Її слід напрацювати якнайшвидше усім разом – керівництву держави, парламенту, бізнес-товариству та громадськості. Головний меседж розбудови нашої економіки – це опора на власний потенціал: промисловий, ресурсний, інтелектуальний», – підкреслює лідер ділової спільноти України, один із спів ініціаторів УФБ.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.