• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Учасники Національного форуму разом із європартнерами розробляють концепцію трансформації України

    Опубликовано: 2016-03-24 12:24:43

    Ділові, громадські організації України, представники духовенства, міжнародних інституцій напрацювали проект  Концепції масштабної якісної трансформації держави. Вона базуватиметься на поточних вітчизняних реаліях та узагальненому успішному досвіді позитивних перетворень в країнах Центральної та Східної Європи, зокрема Польщі. Уряд останньої підтверджує готовність допомогти Україні здійснити прорив в своєму розвитку та залучити до цих процесів партнерів із ЄС. Про це сьогодні в Києві йшлося на засіданні третього Національного форуму «Трансформація України».
     «Ми впродовж останнього часу активно досліджувати досвід країн Центральної та Східної Європи – Польщі та інших – щодо процесів їх трансформації. Для  порівняння: на початку 90-х економіка України та Польщі були  ідентичні. Однак минулорічний ВВП нашої держави 86 млрд. доларів, а Польщі – 500 млрд. доларів. Розрив вражає, чи не так? В той же час в Україні не  втрачений промисловий, технічний, інноваційний потенціал. Активно  розвивається ІТ-сфера – ми перші в Європі за обсягами постачання послуг у даному напрямі. Цей парадокс – можливості є, розвитку немає – потрібно вирішити в найстисліші терміни», – наголошує президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.
    За ним, в Україні владі та суспільству належить вирішити нагальні проблеми,  без яких неможливий економічний прорив і відчутне покращення ситуації. До них входить безпека ведення бізнесу, захист прав власника та інвестора, створення умов рівноправної конкуренції, розробка та впровадження галузевих програм розвитку – промисловості, інноваційного, аграрного секторів та ін.
    «В країні – неефективна система реформування, – вважає голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський. – Україна наразі рухається повільно.  Вами визначено стратегічну мету – ввійти в ЄС, але питання в тому, як зробити цей шлях найбільш швидким та корисним. Наша  ціль – допомогти Україні реалізувати свій потенціал, і  ЄС в цьому дуже зацікавлений».
    На повільності процесів реформування в країні, їх несистемності наголошували і інші представники Національного форуму. Вони одностайно підкреслювали  необхідність  для громадянського  суспільства, влади, бізнесу якнайшвидше консолідувати зусилля навколо єдиної концепції розвитку країни та працювати над нею – разом  і злагоджено.
    Раніше робоча моніторингова група Форуму, куди ввійшли вітчизняні та міжнародні експерти, впродовж декількох місяців вивчала та оцінювала програми, стратегії розвитку України, перспективу їх успішної реалізації. На основі цього аналізу були розроблені пропозиції з подолання поточної соціально-економічної кризи в Україні, проект Концепції трансформації країни.
    Учасники Форуму презентували розроблені рекомендації національних експертів та іноземних партнерів щодо використання успішного досвіду країн Центральної та Східної Європи (зокрема, Польщі) у ефективній трансформації держави. Останні містять заходи з розвитку економічного потенціалу України і поліпшення якості життя її громадян.
    Форум наголосив на потребі підготовки Національної стратегії трансформації. Вона має враховувати поточну ситуацію і потреби України, базуватися на досвіді «молодих» країн ЄС,  передбачати виконання копенгагенських критеріїв, обов’язкових для входження в  ЄС. Стратегія охоплюватиме такі сфери, як держбезпека, сприятливий бізнес-клімат, впорядкування законодавчої системи, державні фінанси, соціальну політику, науку, освіту тощо.
    Всі ініціативи передбачають залучення до спільної роботи  керівництва держави, парламенту, активного громадянського суспільства,  західних партнерів, небайдужих до долі України.  Форум та його розробки вже були презентовані представникам Європарламенту та делегаціям країн ЄС в Брюсселі та Лодзі. У планах – участь Форуму як потужного національного суспільного майданчика у міжнародних форумах найвищого рівня. Мова, зокрема, йде про Європейський економічний саміт, запланований на червень, та липневий саміт НАТО у Варшаві.
    «На саміт НАТО Форум готує свої пропозиції, що стосуються питань безпеки не тільки в Україні, але й в цілій Європі», – поінформував Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.