• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УКБС, АМКУ і ВРУ ВІДНОВЛЯЮТЬ КОНКУРЕНЦІЮ НА ФІНРИНКУ

    Опубликовано: 2016-03-11 11:48:25

    Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» отримала підтримку органів державної влади у відстоюванні конкурентних умов відбору банків для виплати зарплат працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги. Це дозволяє об‘єднати зусилля для припинення антиконкурентних дій Уряду, який обмежує конкуренцію при здійсненні бюджетних виплат та порушує права громадян на вільний вибір обслуговуючого банку. 

    Так, Антимонопольний комітет України, за зверненням УКБС про порушення Урядом конкурентного законодавства, запропонував Кабміну переглянути положення Постанови КМУ від 20.01.2016 № 37 та забезпечити  конкурентні умови відбору банків, уповноважених на виплату зарплат та пенсій. Зокрема, АМКУ, підтримуючи аргументи УКБС, зазначив, що критерії відбору повинні забезпечити банкам можливість конкурувати за право виплати бюджетних коштів завдяки власним досягненням на ринку.

    УКБС наголошував, що відбір банків за критеріями КМУ, що визначають уповноваженими на постійній основі банки з державною власністю понад 75%, а також з 1% активів всієї банківської системи та наявністю у портфелі ОВДП понад 20% від регулятивного капіталу банку, створює ризики при виплаті коштів громадян; відновлює державну монополію з бюджетних виплат та дискримінує фінустанови, у т.ч., за формою власності.

    Для недопущення обмеження права громадян на вільний вибір банку для отримання зарплати і державної соціальної допомоги УКБС звернувся до Парламенту щодо невідкладного прийняття законопроекту реєстр. № 2287а-1 від 17.07.2015 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту прав особи на вільне обрання банківської  установи…)» (автори: н.д. Довбенко М.В. та інші).

    Комітет ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення (визначений головним за розгляд цього з/проекту) повідомив УКБС про підтримку та рекомендував Парламенту прийняти цей законопроект за основу. Крім того, висловив сподівання, що найближчим часом Парламент на своєму засіданні розгляне та підтримає даний проект Закону.

     «Впевнені, що спільними зусиллями буде відновлено конкуренцію при обслуговуванні зарплат бюджетників та захищено права громадян України, яким нав’язуються послуги не завжди стабільних банків. Адже потрібно, перш за все, враховувати фінансовий результат діяльності банків, дотримання ними економічних нормативів НБУ та інших показників надійності, – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це відповідатиме міжнародній практиці та забезпечить конкуренцію, як того вимагають профінансовані ЄС першочергові заходи з реформування фінансового ринку України».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.