• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ще один податок для забудовників наповнить кишені корупціонерів, - депутат

    Опубликовано: 2016-03-11 08:48:35

    В Києві існує багато зборів із замовників будівництва, які не дають позитивного результату та впливають лише зниження інвестиційної привабливості міста. Додатковий збір вдарить по сумлінних замовниках та вкотре наповнить кишені корупціонерів. Про це заявила депутат фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Київраді Ольга Балицька, коментуючи рішення Київради щодо введення додаткового податку на нерухомість для забудовників (звернення до Верховної Ради стосовно змін закону про регулювання містобудівної діяльності - щодо пайової участі при житловому будівництві).

    «Введення додаткового зобов’язання не приведе до додаткового наповнення бюджету, адже навіть існуючих платежів не сплачують. Цей податок сприятиме лише корупції. До того ж, платежів і так багато – в два рази більше, ніж в Європі. 15 % - у нас, 7,6 % - в Європі від кошторисної вартості будівництва», – наголосила вона. 

    Депутат нагадала, що до 2011 року в Києві законодавчо були закріплені вимоги про передачу частини житлових приміщень у новобудовах під «соціальне» або «службове» житло. Відсоток площ, що підлягали передачі, варіював від 5 до 15. Але, фактично, «соціальне» житло не доходило до соціально незахищених верств населення, а ставало власністю суддів, прокурорів, окремих депутатів, чиновників тощо.

    «Система довела свою неефективність та корумпованість і була змінена Верховною Радою України у 2011 році. Частиною 7 статті 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» місту заборонили вимагати від замовників передачу житлових чи нежитлових приміщень, а лише стягувати сплату пайової участі», – підкреслила Балицька.

    При цьому, зазначила вона, сьогодні у «житловій черзі» більше 60 тисяч киян. Один відсоток квартир у новобудовах проблеми точно не вирішить, проте навіть за кращих обставин і кришталевої чесності чиновників призведе до того, що найбільш спритні черговики отримають кращі квартири у центрі, хтось – на околиці у підвалі, а більшість – залишиться ні з чим.

    До того ж, переконана Балицька, заяви автора проекту рішення Володимира Прокопіва,  що таким чином Київ отримуватиме щороку близько 200 квартир, не відповідають дійсності. Насправді утримання адміністративного апарату контролю/адміністрування з'їсть левову частину цих квартир. Крім того, запровадження цього побору призведе до легалізації сумнівних будівництв через надання в них соціальних квартир.

    «Маємо створювати соцжитло в більших обсягах, ніж 200 квартир. І це можливо. Потрібне комплексне вирішення проблеми. Наприклад, шляхом будівництва соціального, пільгового житла комунальними будівельними компаніями, які отримають без конкурсу і на пільгових умовах земельні ділянки. А належна сучасна прозора процедура адміністрування, розрахунку і використання коштів пайової участі, розроблена депутатами Київради, зараз проходить громадські обговорення», – зазначила Ольга Балицька, наголосивши, що будь-який збір чи податок із замовника будівництва фактично сплачується кінцевим споживачем, отже – покупцями квартир. Тому депутати, проголосувавши за таке рішення, фактично підтримали ще один податок з покупців квартир.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.