• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як перетворити авто середнього класу в бізнес чи навіть преміум?

    Опубликовано: 2016-03-03 08:56:41

    Методика МЕРТ щодо визначення середньоринкової вартості автомобілів, які мають оподатковуватися транспортним податком, є несправедливою, зважаючи на стрімку девальвацію гривні, а також прив’язку розрахунку до мінімальної заробітної плати, яка є наднизькою, – переконаний заступник керівника «Публічного аудиту»  Андрій Вігірінський.

    Експерт наводить приклад, коли в 2013 році людина придбала транспортний засіб вартістю 80 тис. у.о.– за актуальним тоді курсом ціна становила 640 тис. грн, які на той момент не перевищували 750 розмірів мінімальних заробплат. Однак дилер, формуючи цінові пропозиції на автівки, безпосередньо залежить від курсу іноземної валюти, якою він розраховується з виробниками за імпортними операціями. У результаті цей транспортний засіб, який раніше не оподатковувався, тепер буде.

    «І навіть не важливо, що коефіцієнт коригування за роками експлуатації зменшує його вартість удвічі – навіть ця урізана ціна вже є об’єктом оподаткування, бо розрахунковою базою для застосування понижуючого коефіцієнта прайсу автівки буде актуальна цінова пропозиція дилера», – вказує Вігірінський.

    Він додає, що те ж стосується і людей, які придбали авто протягом 2014 року, коли середній річний курс становив 11 грн, а на перше січня 2017 року, цілком можливо, досягне коефіцієнта падіння 1 до 3.

    «Ця методика стосуватиметься не лише осіб, які володіють розкішними та дорогими транспортними засобами, на чому власне акцентували в Уряді. Тепер кожного автовласника вона прив’язує до курсу гривні, падіння якої на сьогодні фактично є некерованим. Крім того, не менш важливий аспект – прив’язка розрахунку середньоринкової вартості до мінімальних заробітних плат, які зберігаються на наднизькому рівні та абсолютно не відповідають сучасним реаліям життя», – акцентує керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

    Тому, за пропозицією «Публічного аудиту», підхід до визначення базової вартості потрібно відв’язувати від мінімальної заробітної  плати. «Адже з теперішнім коливанням курсу та стрімкою девальвацією гривні згодом може виявитися, що навіть авто вартістю 20-25 тис. у. о., придбане, до прикладу, в кредит, яке не належить до бізнес чи преміум класу, стане об’єктом оподаткування», – розповідають громадські аудитори.

    Фахівці пояснюють свою логіку тим, що вітчизняних виробників легкових авто фактично немає і, як наслідок, майже увесь автомобільний ринок наповнений імпортними машинами. Відповідно, вартість, яку сплачує кінцевий споживач, залежить не від собівартості виробництва в середині України, де заробітна плата працівникам виплачувалась би в гривні, комплектуючі та матеріали також вироблялися та закуповувалися б у ній, сплачувались податки, надавалися пільги, а просто від стійкості національної грошової одиниці.

    Нагадаємо, відповідно до затвердженої методики, середньоринкова вартість автомобіля розраховується за методом аналогії цін ідентичних автомобілів, де за ціну нового транспортного засобу береться ціна нового автомобіля з урахуванням марки, моделі, типу двигуна, об’єму циліндрів двигуна, типу коробки переключення передач.

    При цьому джерелом інформації для визначення ціни нового автомобіля є офіційні прайс-листи виробників (дилерів), яка подається до 10 січня базового податкового звітного періоду (року) державним підприємством «Держзовнішінформ» до Мінекономрозвитку.

    Якщо неможливо визначити ціну ідентичного нового автомобіля в Україні (немає необхідних довідкових даних), допускається використання даних щодо аналогічних автомобілів; у деяких випадках допускається використовувати інформацію про його ціну в країнах-виробниках (експортерах).

    Коефіцієнт коригування ринкової ціни автомобілів залежно від строку експлуатації визначається як середнє значення співвідношення ціни автомобілів, що були у використанні, до ціни аналогічних нових автомобілів.

    Коефіцієнт коригування ринкової ціни автомобілів залежно від пробігу визначається з урахуванням фактичного та нормативного середньорічного пробігу автомобілів.

    Якщо фактичний середньорічний пробіг автомобілів є вищим, ніж їх нормативний середньорічний пробіг, середньоринкова вартість зменшується, а якщо фактичний середньорічний пробіг є нижчим, ніж нормативний середньорічний пробіг, така вартість збільшується.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.