• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Турецькому суду доведеться вирішити долю українського корабля, що намагається відібрати Росія

    Опубликовано: 2016-03-02 09:09:46

    03.03.2016 2-ий Адміністративний громадянський  суд Азіатської частини Стамбулу  розгляне позов України про  зняття арешту з танкеру «Таманський» (орієнтовна вартість 1 млн. дол. США), що 14.12.2015 мало бути примусово  реалізовано виконавчою службою  порту м. Ялова. Приводом для цих  дій став борг українського  державного підприємства-судновласника  «Керченський морський рибний  порт» у розмірі 1,2 млн дол США  перед фрахтувальником, штучно створений самим фрахтувальником Сowen Management S.A. (Багамські о-ви), кінцевим бенефіціаром якого є представники Російської Федерації. Як тільки Україні вдалося зупинити продаж судна у грудні 2015 р, фрахтувальник не визнав Україну власником судна та надав в суд документи про його реєстрацію в судовому реєстрі РФ на підставі рішення про націоналізацію, і турецький суд долучив їх до матеріалів справи. 

    «Таманський» є державною власністю  України,  «Керченський МРП»  після  анексії  було перереєстровано  з Криму до Києва.  Після  анексії Криму РФ  привласнила  багато українських державних  підприємств, що знаходилося на  території півострова. Оскільки  «Таманський»  за договором фрахту  фізично перебував у Туреччині, РФ не могла здійснити фізичні  дії із  заволодіння судном, як, наприклад, українськими портами, проте  спробувала перереєструвати майнові  права на націоналізоване українське  майно. 

    Турецький адвокат Юксель Шахін, що представляє інтереси «Керченський МРП» повідомив: «Під час розгляду позову України 9 лютого щодо зняття арешту з судна, представник фрахтувальника, ймовірно пов’язаного з РФ, надав в суд документи, що підтверджують реєстрацію судна в судовому реєстрі Російської федерації на підстави Постанови Державної ради республіки Крим №1865-6/14від 26.03.2014р. про націоналізацію майна держави Україна на території Криму, свідоцтво про реєстрацію  підприємства-судновласника в Криму після його анексії РФ і суд Стамбула долучив вказані матеріали до справи. Суд Стамбула фактично прийняв до уваги надані “кримською владою” документи по танкеру Таманський, і водночас не допустив до моніторингу процесу представників Генерального консульства України, попросивши надати додаткові  документи із підтвердженням, що судно є власністю держави Україна».

    Ярема Ковалів, Голова Держрибагентства України зазначив: «Ця ситуація викликає занепокоєність України, адже  може свідчити про те, що суд по суті визнає факт можливості ніби то націоналізації “кримською владою” судна, а такі дії, щодо українського майна не визнаються всім цивілізованим світом.  Ми сподіваємося, що Туреччина є демократичною правою країною і незаконні маніпуляції з боку державних органів РФ не вплинуть на ухвалення рішень відповідно до норм міжнародного законодавства. Україні вдасться довести незаконність накладеного арешту  і ми продовжимо управляти своїм державним майном».

    На прохання Держрибагентства, МЗС України включило питання захисту державних інтересів України в Туреччині в частині незаконних стягнень за фіктивними боргами судна державної власності "Таманський"   до порядку денного зустрічі Президента України  Порошенко з Президентом Туреччини Ердоганом, що відбудеться навесні 2016 р.

    Історія питання:

    Починаючи з лютого 2015 року, фрахтувальник, який контролюється зі сторони  Російської Федерації, не виплачував  Україні кошти за фрахт судна  – з урахуванням пені борг  складає вже близько 700 тис доларів  США. З кінця липня 2015 р. «Таманський»  не виходив у  море, а попередня  команда (троє моряків-кримчан з  українським громадянством) не отримували  заробітну плату і врешті-решт  у листопаді 2015 р. втекли з судна. Крім того, фрахтувальником було  створено  фіктивну заборгованість  ДП «Керченский МРП»  (Україна) за ремонт судна у розмірі 1,2 млн доларів США  при  ринковій вартості судна близько 1 млн. доларів США.

    Відносно цієї заборгованості фрахтувальником було вручено Капітану судна Артурасу Клінгу претензію як нібито представнику судновласника, а на підставі підробленого листа Державної адміністрації морського та річкового транспорту Міністерства транспорту та інфраструктури України від 16.06.2015 №489/0253 щодо відсутності обтяжень за судном виконавчою службою Стамбула було розпочате виконавче провадження. Порушуючи умови договору фрахту, Капітан особисто прийняв претензію, а також не повідомив про неї судновласника.  Це дозволило виконавчій службі міста Стамбул відповідно до законодавства Туреччини виставити судно на торги 14 грудня 2015 року. Нині Прокуратурою Одеської області України, а також Прокуратурою Туреччини розпочате кримінальне провадження проти капітана за спробу заволодіти держаним  майном в шахрайський спосіб.

    14 грудня  2015 року завдяки оперативним діям  Держрибагентства України  та  менеджменту ДП «КМРП», вдалося  зупинити незаконну реалізацію  судна на аукціоні виконавчою  службою міста Ялова через  заборгованість, штучно створену  фрахтувальником.  29 грудня 2015 р. Державне  підприємство «Керченський морський  рибний порт» звернулося до  Морської арбітражної комісії  при ТПП України із позовом  про розірвання договору бербоут-чартеру щодо вантажного хімічного танкеру «Таманський» із компанією Сowen Management. В судовому позові Україна просить стягнути з фрахтувальника заборгованість по контракту у розмірі  666 814,51  доларів США, а також повернути судно ДП «КМРП».  5 січня 2016 року на судно у Туреччину прибув український капітан з екіпажем, а також було погашено борги перед портом, створені фрахтувальником.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.