• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • НКЦПФР: В парламент подано законопроект щодо корпоративних договорів

    Опубликовано: 2016-03-01 08:28:07

    В парламенті зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо корпоративних договорів (№4160), яким пропонується ввести до чинного законодавства норми щодо укладення корпоративних договорів – договорів про реалізацію прав учасників (засновників) товариства з обмеженою відповідальністю та договорів між акціонерами.

    Проект закону розроблявся Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) спільно з Міністерством фінансів, Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Асоціацією правників України тощо.

    Законопроектом пропонується запровадити механізм корпоративного договору, який широко застосовується в розвинених економіках для структурування взаємовідносин між акціонерами чи учасниками товариств з обмеженою відповідальністю.

    На даний час єдиною нормою, яка регламентує  право акціонерів укладати акціонерний договір, є норма абзацу 7 частини 1 статті 29 Закону України «Про акціонерні товариства», якою визначено, що статутом товариства може бути передбачена можливість укладення договору між акціонерами, за яким на акціонерів покладаються додаткові обов’язки, у тому числі обов’язок участі у загальних зборах, і передбачається відповідальність за його недотримання. Однак досвід показав неефективність застосування цієї норми у зв’язку із недостатнім законодавчим врегулюванням процедур укладення таких договорів та неузгодженістю з іншими законодавчими актами.

    Необхідно зазначити, що світовий досвід свідчить про широке застосування механізмів укладення корпоративних договорів як одного з найефективніших засобів захисту прав та інтересів інвесторів.  

    Схвалення цього законопроекту дасть можливість запровадити в українське законодавство кращі практики інших юрисдикцій та спростить залучення інвестицій для вітчизняних компаній.

    Коментуючи законопроект, Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв зазначив, що корпоративний договір є одним з найефективніших засобів захисту прав та інтересів інвесторів, а його законодавче врегулювання сприятиме підвищенню рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах.

    Законопроект було розроблено на виконання пункту 145 Плану заходів з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Стратегії сталого розвитку «Україна – 2020» у 2015 році, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 року № 213-р.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.