• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У КМДА зізналися, що не можуть контролювати якість ЖКП

    Опубликовано: 2016-02-10 12:23:56

    На сьогодні для органів місцевого самоврядування відсутні механізми контролю за якістю послуг, а координація дій КМДА з вищими органами влади в питанні формування тарифів нагадує «розмову глухого зі сліпим». Про це заявив начальник Головного управління з питань цінової політики КМДА Василь Яструбинський.

    «На сьогодні на рівні Уряду розвели мости: регулятор сам затверджуватиме порядки формування тарифів, Мінрегіон затверджуватиме для територіальних громад інші порядки. Коли ми декілька місяців поспіль б’ємося над тим, як формуватимуться тарифи, то це розмова глухого зі сліпим. Міністерство не зовсім розуміє, що робитиме регулятор. Регулятор не хоче прислуховуватися ні до міністерства, ні до КМДА – він якусь свою політику проводить у цьому напрямі», – говорить Яструбинський.

    Він також акцентує, що орган, який контролює, не може при цьому впливати на затвердження тарифів – тим більше, на нормативну базу. За новим законом про НКРЕКП, «регулятор сам писатиме правила, сам затверджуватиме за ними тарифи, сам себе контролюватиме і говоритиме нам, як добре він працює», – вказує чиновник.

    «Запровадження ринкових механізмів в нашій країні було зроблено паралельно зі знищенням контролюючих органів. На сьогоднішній день не існує житлово-комунальної та державної інспекції контролю за цінами. Вони не функціонують. І декларативно записано, що органи місцевого самоврядування, так само як і державна адміністрація, мають право контролю. Але у нас немає ні штатів, ні реальних повноважень, тому що контрольна робота визначається іншими документами», – розповів він.

    За словами керівника «Публічного аудиту» Максима Гольдарба, ситуація, коли в місцевої ради Нацкомісія взагалі не питає, як та ставиться до підвищення тарифів, виглядає вкрай абсурдною. «Особливо якщо врахувати, що останнім часом ми тільки й чуємо про президентський тренд децентралізації, про ті «знамениті» зміни до Конституції, які нібито приведуть до посилення повноважень на місцях», – зауважує він.

    Спеціаліст додає, що в державі немає жодної синергії між НКРЕКП та місцевою владою. І якщо взяти тільки один аспект – взаємодію в плані контролю за якістю послуг – можна побачити, що будь-які санкції до порушників відсутні. Крім того, на сьогодні зовсім не передбачена можливість міста самому керувати своїм комунальним господарством, тоді як це тема життя того чи іншого міста або регіону.

    «Можна впевнено сказати, що монополія нехтує нормами права, тому так само агресивно по відношенню до неї може повестися й громада. І десятирічної давності договори про передачу в безкоштовну концесію приватному підприємству всіх київських мереж (усі знають, що вони в жахливому стані), сьогодні можна анулювати, почавши процес реституції (повернення стратегічних об’єктів у комунальну власність). Тоді кияни повернуть раніше втрачений контроль над суспільно важливими столичними монополіями. Поки що ж з міського господарства просто вигрібаються гроші», – резюмує Гольдарб.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.