• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Необхідно зупинити деградацію системи державного управління

    Опубликовано: 2016-01-19 15:12:52

    Кризова економічна ситуація в країні великою мірою обумовлена безпрецедентним зниженням якості та професіоналізму, відсутністю  персональної відповідальності в системі державного менеджменту. Бізнес-спільнота наголошує на незадовільній кадровій політиці в сфері державного управління: призначення за принципами особистої відданості, політичної кон’юнктури та партійних квот не відповідають вимогам часу. Досі немає зрозумілих і якісних урядових програм розвитку реального сектору економіки, модернізації та відновлення промислового виробництва, формування привабливого інвестиційного клімату. «Притчей во язицех» стала так звана боротьба з корупцією, коли нескінченні розмови відсунули реальні справи. По суті, зірваною виявилася реформа податкового сектору, знов повторилася ганебна ситуація минулого року з прийняттям бюджету «під ялинку» – виявляється, що й відповідати за наслідки таких подій  нікому. Такі підходи не сприяють сталому розвитку, а лише поглиблюють соціально-економічну кризу, зазначають в Антикризовій раді громадських організацій України.

    «У всіх розвинених економіках світу державні посадовці працюють за стандартами фахових чи кризових менеджерів, які мають конкретні задачі та повинні досягти видимого результату. Якщо цього не відбувається – до справи беруться інші. Звичайна ротація – не самоціль: головне – вирішення проблеми підвищення якості системи держуправління на підставі високої  персональної відповідальності. Якщо новий уряд буде сформований за старими принципами, який зиск в таких потрясіннях?», – коментує президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.

    Найбільше країна потерпає від того, що на тлі  прискореного зростання  самосвідомості громадян, суспільства в цілому, посилення волонтерського руху, діяльності неурядових організацій, появі нових комунікаційних платформ – наприклад, таких, як Національний форум «Трансформація України», відсутній чесний, прозорий діалог держави і суспільства, влади та бізнесу.

    «Проблема підвищення якості державної влади має бути серйозно розглянута на рівні президента країни та парламентської коаліції за активної участі громадянського суспільства, неурядових організацій та об’єднань. Виконавча влада має бути фаховою – від головного спеціаліста до міністра. Це має бути одна команда, котра має план  соціально-економічного розвитку країни, чітко бачить інструменти його реалізації та володіє ними. Також дуже важливо, щоб цей план був реалістичним, прозорим, таким, що підлягає контролю громади», - каже лідер підприємців України.

     «Якщо не вжити системних спільних дій з формування якісної системи державного менеджменту цивілізованими, конституційними методами, то криза лише поглибиться,  загрожуючи, із врахуванням геополітичної глобальної ситуації, національній безпеці та успішній інтеграції України в європейське співтовариство. У нас немає запасу часу та міцності погоджуватись на чергові експерименти із виконавчою владою», – резюмував Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.