• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Нинішній Податковий кодекс не сприятиме виведенню економіки з тіні – Гольдарб

    Опубликовано: 2016-01-11 08:30:54

    Компромісний варіант Податкового кодексу не полегшує фіскального ярма та не сприятиме виходу економіки з тіні. Таку думку висловлює керівник ГО «Публічний аудит» Максим Гольдарб.

    «Ні для кого з економічних експертів не секрет, що, як мінімум 50 % економіки України перебуває в тіні. І майбутній податковий кодекс не дасть жодних позитивних результатів у питанні виведення економіки в «світло». Здавалося б, виробництво падає і єдине, що потрібно зробити, це скоротити податковий тягар, але його ніяк не хочуть ослаблювати. Причому, проблеми з дефіцитом бюджету цілком можна уникнути – є маса варіантів, як зменшити видаткову частину бюджету. Як варіант, тільки за рахунок адекватного зменшення кількості держслужбовців можна досягти економії в 10 млрд грн у рік. І замість того, щоб займатися вилученням грошових коштів своїх громадян шляхом підвищення податків, завищення цін, тарифом, необхідно йти на революційні кроки, на послаблення фіскальної політики», – переконаний Гольдарб.

    Так, урядовці найбільше переймаються тим, що дефіцит держбюджету має бути не більше 3,7 %. «Уявіть, що завдяки обваленню фіскального тягаря близько 30 % економіки може вийти з тіні. Уже за рахунок цього бюджет міг би залатати свої діри. Крім того, необхідно правильно працювати і з приватизацією, і з політикою залучення інвестицій. «Публічний аудит» неодноразово надсилав урядовцям свої пропозиції, як перетворити країну в офшор. Хоча в українських реаліях він сприймається не зовсім позитивно, бо асоціюється з ухилянням від сплати податків, але він точно спрацює «на руку» підприємствам-нерезидентам, і в такому випадку в Україну підуть потоки інвестицій», – переконаний спеціаліст.

    Так званий компроміс у вигляді зміни співвідношення чотирьох базових податків (податку на додану вартість, єдиного соціального внеску, податку на доходи фізосіб та податку на прибуток) – з 20-20-20-20 на 20-20-18-18 – викликаний, за його словами, лише гострою необхідністю негайного прийняття бюджету на наступний рік. Адже для цього потрібно ухвалити зміни до податкового законодавства. «По суті 18 % оподаткування доходів фізичних осіб залишаться майже тими 20 %, бо залишаються 1,5 % військового збору. До речі, куди протягом цього року збиралися ці 1,5 %, ніхто не знає – це цільовий податок, який розчинявся в бюджеті, а отже, й витрачався він досить приховано», – вказує він.

    Як переконаний Гольдарб, прив’язуватися до фрази «це влаштує МВФ» – згубно для країни. Ми зобов’язані самостійно визначати власну фіскальну політику. Тим більше, що отримані кредити спрямовуються не стільки в економіку країни, як у золотовалютні резерви, де зберігаються в тому числі для вирішення питання кредитної заборгованості. Тобто, зараз Уряд перекредитовується, не більше.

    «Економіка України в тому вигляді, в якому вона є, виживає самостійно, без допомоги кредитів. Останні роки країна живе за інерцією – інертними виробництвом, торгівлею; завдяки людям, які за інерцією прагнуть кращого життя і звикли працювати на повну; у тому числі завдяки заробітчанам, на гроші яких відкрили рот фіскали. Тому жодного відношення кредитування МВФ до словосполучення «розвиток економіки» в наших умовах не має», – резюмує Гольдарб.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.