• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українським підприємцям необхідно адаптувати свою продукцію до вимог ЄС

    Опубликовано: 2015-10-15 15:49:16

    Європейський ринок є дуже привабливим для вітчизняних товаровиробників, адже це більше 500 млн. платоспроможних споживачів та величезний інвестиційний і технологічний ресурс. Поза тим, для того, щоб виграти від повноцінного запуску зони вільної торгівлі між Україною та ЄС вже з 1 січня 2016 року, потрібно адаптувати продукцію українських виробників до технічних регламентів, стандартів якості та інших вимог Євросоюзу. Такий крок не лише забезпечить умови для рівноправної  конкуренції на згаданому ринку, але й стане значною перевагою при виході вітчизняного бізнесу на азійські, південноамериканські та інші ринки. Процеси  глобалізації відбуваються таким чином, що з часом усі світові виробники прагнуть до вищих стандартів, які забезпечують вищу  конкурентоспроможність.  Таку думку президент УСПП Анатолій Кінах висловив  в інтерв’ю радіо «Ера».

    «Коли європейські партнери запровадили для нас преференційний режим, за якого митна ставка для українських товарів наближалася до нуля, в нас був своєрідний період ейфорії – всі сподівалися на значне підвищення показників експорту. Вони ж зросли в 2014р.  всього на 2,6%. Це надзвичайно мало і вкотре доводить: жодні преференції без глибокої внутрішньої роботи з модернізації виробництв, адаптації до європейських умов не гарантують впевненої позиції  на ринку», – наголосив він.

    Серед необхідних заходів, які варто вжити для вирішення проблеми, Анатолій Кінах називає створення в Україні відповідних сертифікаційних центрів, лабораторій якості тощо. Окрім того, потрібен системний підхід на урядовому рівні до питання адаптації продукції вітчизняних підприємств до технічних регламентів ЄС.

    «Наразі жодної такої галузевої програми не затверджено, попри те, що невизначеність в даному питанні матиме безпосередній вплив на конкурентоспроможність  українських товарів, розвиток підприємницького середовища та української економіки в цілому» , – вважає президент УСПП.

    Остання також має пройти цей процес адаптації, адже ті умови, в яких працюють вітчизняні виробники, значно складніші, ніж у їх європейських партнерів. Мова йде про більшу вартість кредитних ресурсів, утруднення доступу до них – наприклад, облікова ставка Євробанку становить 0,25%, а НБУ – 22%, вищу енергоємність виробництва та нижчу продуктивність праці через моральне і фізичне зношення технологічного обладнання. 

    «В усьому згаданому необхідні системні дії – прийняття, а що важливіше – послідовна реалізація державних програм адаптації національної економіки до вимог ЄС. Окрім того, досить уже нам імітувати активну реформаторську роботу – пора  нєю серйозно зайнятись. Спілкуючись із західними колегами із структур Євросоюзу, я відчуваю вже деяке їх роздратування та втомленість від повільності тих процесів, які відбуваються в Україні. Тому, щоб виступати в якості повноцінних партнерів, ми повинні самі докласти всіх зусиль – адаптувати економіку, створити сприятливий інвестиційний клімат, модернізувати виробництво. Впровадження ЗВТ – надзвичайно хороший стимул для цього», – наголошує Анатолій Кінах.

    Зазначені кроки входять до заходів, запропонованих в Антикризовій програмі спільних дій влади та бізнесу, яка свого часу була прийнята Антикризовою радою громадських організацій України.  Вона спрямована вищому керівництву держави.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.