• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Державний бюджет-2016 має бути якісним та спрямованим на економічний розвиток

    Опубликовано: 2015-09-11 08:33:04

    Як відомо, до  15 вересня Кабінет міністрів  України має затвердити проект бюджету на 2016 рік та передати його на розгляд в парламент. Державний бюджет недаремно називають «фінансовою конституцією» країни, бо від його цілеспрямування, якісних характеристик –  збалансованості та системності,  залежить як розвиток економіки держави в цілому, так і стратегія річної роботи кожного  окремого підприємства. Тому, враховуючи завдання подолання  глибокої соціально-економічної кризи та переходу до сталого розвитку української економіки, до його розробки слід підійти вкрай відповідально. Такої думки голова Антикризової ради громадських організацій, президент УСПП Анатолій Кінах.       

    «В структурі бюджету мають бути чітко відпрацьовані антикризові заходи, передбачений  цілеспрямований вектор економічного розвитку. Головний фінансовий документ країни має враховувати необхідність  створення максимально сприятливих умов для активізації промислової діяльності, розвитку малого і середнього бізнесу, має містити в собі такі напрямки, як валютно-курсова та грошова кредитна політика, доступ виробника до кредитних ресурсів, стимулювання модернізації виробництв, їх адаптації до умов вільної торгівлі з ЄС,  започаткування якої співпадає з стартом бюджету –  1 січня 2016р.», – наголошує Анатолій Кінах.

    Нині Україна дуже залежна від зовнішніх фінансових запозичань, кожного року перед державою  постає завдання повернення великої суми  боргу. Добре, що існують домовленості про його реструктуризацію, що міністерство фінансів декларує обслуговування держборгу на рівні не більше 10 % ВВП.  Але не слід забувати, що у гривневому еквіваленті станом на кінець травня 2015р. держборг сягнув 1,1 трлн грн.. Тому, переконаний А.Кінах,  в бюджет треба закладати стратегію поступового зменшення зовнішньої фінансової залежності країни, максимального використання вітчизняного внутрішнього потенціалу.

    «Тривають військові дії на сході країни. Щоб протистояти агресору, треба максимум уваги приділити програмам реформування та розвитку озброєних сил, оборонно-промислового комплексу. Українська оборонна промисловість здатна виробляти власну надсучасну оборонну і наступальну техніку, зброю, все, що забезпечує боєготовність армії – обмундирування, продукти харчування тощо. Однак ці можливості не використовуються на повну потужність через недостатність замовлення військової техніки, спорядження. Бюджет-2016 має це врахувати», – повідомляє  Анатолій Кінах.

    Промислово-підприємницьку спільноту дуже турбує ситуація з підготовкою так званої податкової реформи. Кабмін заявляв про необхідність формування бюджету згідно  нової законодавчої бази, хоча закони України забороняють вносити зміни в податкові правила пізніше 6 місяців до початку нового бюджетного періоду.

    Незрозуміла організація підготовки податкових змін, відсутність добре налагодженого діалогу з діловою громадою, наявність двох варіантів реформи  – від міністерства фінансів та комітету ВРУ з питань податкової та митної політики ускладнили  справу. Нині  Мінфін заявляє, що проект бюджету готується на чинній законодавчій базі, але після ухвалення змін до  Податкового кодексу відповідні зміни будуть внесені в проект закону про бюджет.

    «Чому не можна було розробити якісні податкові правила з обов’язковою рівноправною участю  громадських організацій, об’єднань промисловців, підприємців, роботодавців за півроку до початку бюджетного процесу? Чому виникла ситуація, коли неготовність одного доленосного для держави – податкового закону ставить під питання якість іншого, не менш значущого для життя країни – державного бюджету на наступний рік?», – запитує Анатолій Кінах.

    На його переконання,  треба додати максимум зусиль, щоб головний фінансовий документ держави був підготовлений якісно, в передбачені законодавством терміни, з урахуванням усіх викликів, які нині постали разом перед країною.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.