• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • «Тарифна мобілізація» вимагає в Президента перегляду тарифів

    Опубликовано: 2015-09-10 15:20:43

    Керівник ГО «Публічний аудит» Максим Гольдарб на вимогу учасників руху «Тарифна мобілізація» ініціював Електронну петицію до Президента України про "скасування драконівських тарифів та встановлення справедливих цін на комунальні послуги для населення".

    Про це повідомляє прес-служба громадської організації.

    «Люди, справедливо обурені несправедливими та нищівними тарифами й цінами на газ для населення, активно й наполегливо вимагають їх скасувати. Ми підтримуємо їх і допомагаємо достукатися до влади всіма можливими дієвими методами, тому й ініціювали  цю Електронну петицію. Наші вимоги ми вмотивували просто: має бути, нарешті, реакція на висновки Робочої групи парламенту з перевірки тарифів. Ці висновки абсолютно чітко підтвердили, що, по-перше, газу власного видобутку достатньо для задоволення комунальних потреб; по-друге, інформація щодо обсягів використання імпортованого газу є завищеною щонайменше вдвічі. Крім того, майже в 2 рази завищені норми споживання тепла, і вони також потребують термінового перегляду», – стверджує Максим Гольдарб.

    За його словами, в Уряді Яценюка досі не дали відповіді на ключові питання експертів галузі: чому в Прогнозному балансі надходження та розподілу природного газу не відображено двократного зменшення норм споживання газу тим, у кого немає лічильників; чому не враховано зменшення обсягів споживання природного газу в зв'язку з анексією Криму та проведенням антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях, наслідком чого, безперечно, став спад промисловості й використання газу.

    Як підрахували спеціалісти «Публічного аудиту», на сьогодні розумна вартість газу, без збитків для газодобувних компаній,  – на рівні 2900 грн. Так, закупівельний тариф природного газу ПАТ «Укргазвидобування» становить 1590 грн (без ПДВ); послуги з транзиту обходяться в 656,2 грн (без ПДВ); тариф на постачання — 90,30 грн; додаємо ПДВ та цільову надбавку й отримаємо вартість газу, близьку до 2 900 грн за тисячу кубів.

    «Різниця між 7200 і 2900 йтиме НАК «Натофгаз України» для покриття її дефіциту. І Уряд вперто не хоче пояснювати, чому цей дефіцит має покриватися саме з кишені людей, – не вони його спричинили», – вказує керівник «Публічного аудиту».

    «Ми не розуміємо, чому 3,5 місяці тому депутати-учасники Робочої групи, а це представники абсолютно всіх фракцій парламенту, поставили свій підпис, тобто повністю погодилися з тим, що ціни газ встановили без належного обґрунтування, і на тому справа застопорилася. Ось уже півроку українське населення має переплачувати величезні суми, які з початком опалювального сезону взагалі стануть космічними й заженуть людей у тарифну кабалу.  Наполягаємо, що треба терміново провести додаткові розрахунки тарифів. І перед тим, як змушувати людей платити непомірні тарифи, пропонуємо розібратися й оприлюднити об’єктивну структуру споживання газу та його видобутку», – говорить активістка «Тарифної мобілізації» Олександра Горова.

    «В умовах, коли підвищення тарифів на газ відбулося на 600%, на електроенергію – на 48%, на тепло – на 71,8%, на воду – до 58%, а соціальні гарантії збільшилися всього-на-всього на 13%, державна політика нехтує соціально-економічним захистом людей, видатки яких в рази перевищують їх доходи. І якщо раніше люди хоч якось рятувалися своїми заощадженнями, то зараз і ті вичерпуються. Як наслідок – неминуча криза неплатежів, рівень  яких, за розрахунками, експертів, у зимовий період можуть сягнути чи не 50 %», – резюмує Максим Гольдарб.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.