• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УКБС-НБУ: ДЛЯ РОЗВИТКУ ФІНРИНКУ НЕОБХІДНА КОНКУРЕНЦІЯ

    Опубликовано: 2015-08-07 08:27:07

    Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» за наслідками аналізу поточного стану банківської системи та кількісних параметрів «Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року» зазначає про необхідність корекції прийнятих цільових орієнтирів. Це зробить реальними перспективи досягнення кінцевих результатів та підвищить ефективність реформування фінансового ринку.

    Очікуваними критеріями виконання Програми є досягнення макроекономічної та фінансової стабільності, що повинно втілитися у конкретних ключових показниках 2020 р., які регулятор зобов‘язаний щоквартально відстежувати.

    УКБС зазначає, що на тлі погіршення очікувань щодо динаміки інших макропоказників (в першу чергу, зниження прогнозу падіння реального ВВП у 2015 р. з «-8,5» до «-12»% за даними аналітиків) досягнення зазначених орієнтирів є малоймовірним. Це свідчить про необхідність їх корекції та проведення розрахунків проміжних значень (з 2015 до 2019 р.р.), що пропонувалося експертами УКБС ще на стадії розробки Програми, однак не було враховано.

    Так, індикатором макростабільності у 2020 р. буде споживча інфляція (ІСЦ) на рівні 5 % річних, але у червні поточного року ІСЦ вже склав 57,5 %, що вдвічі більше річного показника ІСЦ 2014 р. ( 24,9 %).

    Крім цього, запланована у 2020 р. 12 % ставка за гривневими кредитами, яка на початку 2014 р. становила 23,5 % річних. Разом з тим, протягом 2014-15 р.р., при жорстких монетарних обмеженнях та посиленні інфляційних очікувань, регулятор неодноразово підвищував річну облікову ставку – із 6,5 % (на початок 2014 р.) до 30 % (з березня 2015 р.). Як наслідок, зросли процентні ставки за споживчими кредитами населення – з 22,9 % (у червні 2014 р.) до 29,4 % (на червень 2015 р.).

    Одночасно у документі зафіксовано, що значення Індексу концентрації за активами (оцінює рівень монополізації галузі у діапазоні від «0» - мінімальна концентрація до «1000» – повна монополія) має бути не нижче 800, у той час як на сьогодні даний показник складає близько 600. Це достатньо високе значення, враховуючи, що лише три установи першої групи концентрують більше 40 % всіх банківських активів (на 01.04.15 р. за даними НБУ). УКБС зазначає, що заплановане Програмою підвищення індексу як мінімум на третину свідчить про намір регулятора стимулювати укрупнення фінустанов, що загрожує  монополізацією банківської сфери.

    Разом з тим, експерти УКБС звертають увагу, що досвід останньої світової кризи продемонстрував вразливість «банків-гігантів», переконливо довівши, що саме конкурентність, а не рівень концентрації ринку, позитивно впливає на стабільність фінансової системи. Адже ефективність роботи банку залежить не від розміру, а від здатності менеджменту ухвалювати стратегічні для підвищення конкурентоспроможності рішення, якості обслуговування клієнтів та довіри населення до такої банківської установи

    «Слід також врахувати, що передбачене Програмою зниження рівня доларизації депозитів і кредитів до 40 % не узгоджується з поточними тенденціями у банківському секторі, - зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. - Так, внаслідок девальвації гривні частка валютних депозитів у загальному обсязі залучених банками коштів населення зросла на 44 % - з 43 % (на 01.01.14 р.) до 61% (на 01.04.15 р). Тому для досягнення кінцевих програмних орієнтирів Нацбанку та  Уряду необхідно послідовно проводити політику повернення довіри до національної грошової одиниці, чітко відкоригувавши річні показники її укріплення».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.