• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Система електронного адміністрування ПДВ. Емоції після 1 липня

    Опубликовано: 2015-07-21 08:35:16

    Верховна Рада України 16 липня 2015 року прийняла Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів" (реєстраційний номер законопроекту 2173а від 30.06.2015),  ініційований Кабінетом Міністрів України та направлений на врегулювання окремних проблемних питань застосування системи електронного адміністрування податку на додану вартість з метою зменшення її негативного впливу на платників податку на додану вартість.

    Своїми думками та емоціями, які його переповнюють, з приводу доцільності та своєчасності прийняття вказаного законодавчого акту поділився Президент Асоціації платників податків України Грігол Катамадзе.

    Як часто буває,  Кабінет Міністрів України запізнився з поданням цього законопроекту до Верховної Ради України. Однак, враховуючи те, що кожен законопроект повинен пройти певні регламентні процедури, в той же час парламентарі не дуже переймалися проблемами майже трьохсоттисячної армії платників податку на додану вартість, врегулювати які могли прийняттям законопроекту №2960 від 16.06.2015.

    Наслідком цього стало те, що до 1 липня 2015 року держава не забезпечила платникам податку на додану вартість коректних умов переходу від тестового режиму до роботи на постійній основі, а саме:

    - не анульовані результати тестового режиму адміністрування шляхом приведення реєстраційної суми до нульового значення;

    - не виправлені помилки у формулі, за допомогою якої визначається реєстраційна сума, тобто сума податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні;

    - не забезпечено своєчасне відшкодування із бюджету сум від’ємного значення податку, задекларованого в попередніх звітних періодах; 

    - при розрахунку реєстраційної суми непоодинокі випадки несвоєчасного відображення перерахованих на спеціальний рахунок сум податку з метою його  поповнення та сум податку, сплачених під час проведення митних процедур.

    Це призвело до того, що у більшості платників податку на додану вартість станом на 1 липня поточного року значення реєстраційної суми було від’ємним, що вимагало поповнення спеціальних рахунків як умову для реєстрації податкових накладних.

    Вказане свідчить, що традиційно думку платників податку, громадських організацій, включаючи Асоціацію платників податків України, та експертів, які наполягали на продовженні застосування тестового режиму системи електронного адміністрування ПДВ та необхідності усунення наявних проблем, було проігноровано, що підкреслює небажання владних структур бути партнерами бізнесу.

    Разом з тим, все ж таки хочеться сподіватися, що впровадження Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів" та прийняття рішення щодо незастосування штрафних санкцій за порушення термінів реєстрації податкових накладних до 1 жовтня 2015 року дасть можливість послабити негативний вплив системи електронного адміністрування ПДВ на платників податку.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.