• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Генпрокуратура не виконує закон, щоб захистити НАК «Нафтогаз України»?

    Опубликовано: 2015-07-08 12:26:31

    Генеральна прокуратура закриває очі на можливу фальсифікацію газової документації НАК «Нафтогаз України» та знаходить неправові приводи для невідкриття кримінального провадження проти посадових осіб газового монополіста, – про це розповідає співініціатор «Тарифної мобілізації» та керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

    За його словами, спеціалісти «Публічного аудиту» виявили факт, який вказує на можливе викривлення НАК «Нафтогаз України» даних щодо споживання газу населення в 2013 році. Йдеться про завищення обсягів на 7,56 млрд кубів, що в грошовому еквіваленті сягає понад 2,5 млрд грн.

    «У березні 2015 року посадовці НАКу, вірогідно, внесли недостовірні дані в офіційну документацію щодо споживання газу населенням у 2013 році. Аудитори зафіксували, що в Звіті про виконання фінансового плану за 2014 рік обсяги газу, витраченого на потреби населення, завищені на 7,56 мільярда кубів. І якщо розрахувати його вартість навіть за мінімальною, закупівельною ціною ПАТ «Укргазвидобування» (349 грн за тисячу кубів у 2013 році), отримаємо збитки в сумі 2,638 млрд грн», – вказує Максим Гольдарб. Він додає, що цей газ міг бути реалізований комерційним структурам за тарифом, що в рази перевищує тариф для населення, причому списаний він був, зрозуміло, за значно меншою ціною.

    Відповідні факти були викладені в офіційному листі «Публічного аудиту» до Генпрокуратури України, але, за словами Максима Гольдарба, остання знехтувала аргументацією громадськості і, замість того щоб відкрити кримінальне провадження, незаконно спрямувала відповідну заяву до столичної Прокуратури для перевірки – притому, що остання не уповноважена здійснювати нагляд за «Нафтогаз України».

    Тому «Публічний аудит» повторно звернувся до Генпрокуратури з проханням відкрити кримінальне провадження на посадових осіб НАК «Нафтогаз України» та провести досудове розслідування. «Якщо прокуратура розгляне справу добросовісно, ми не сумніваємося, що всі наші доводи підтвердяться. Як наслідок – очікуємо на притягнення до відповідальності винуватців, компенсацію заподіяних населенню та державі збитків, скасування завищених тарифів. Адже якщо незабаром через непідйомні тарифи розпочнеться криза неплатежів, моментально зменшаться надходження дохідної частини бюджету від ПДВ, ренти, а отже, збільшаться видатки на утримання НАКу», – зауважує фахівець.

    Аудитор також акцентує, що завищення обсягів споживання газу населенням на більш ніж 7,5 мільярда кубів дало змогу керівництву компанії стверджувати про нестачу газу національного видобутку для задоволення потреб населення, яку потрібно покривати імпортним паливом. Усе це в підсумку призвело до несправедливого підвищення тарифів на газ для населення до шести разів.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.