• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Віталій Купрій: Відмова влади співпрацювати з Гаазьким трибуналом - це державна зрада

    Опубликовано: 2015-06-19 11:11:14

    Європейські політики, представники міжнародних та вітчизняних громадських організацій і деякі українські політики виступають за якнайшвидшу ратифікацію Україною Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС).

    Про це йшла мова у Верховній Раді України (ВРУ) під час семінару, який відбувся 18 червня 2015 року.

    У семінарі взяли участь голова Комітету ВРУ з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Григорій Немиря, президент ПА ОБСЄ Ілкка Канерва, член президії МКС Матіас Гельман, заступник голови Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталій Купрій, члени Європарламенту, представники судової влади, правозахисники та експерти.

    Народний депутат Віталій Купрій, який є ініціатором збору підписів за ратифікацію Римського статуту, розповів учасникам семінару про те, на якій стадії перебуває процес ратифікації документу та які перешкоди виникають на цьому шляху.

    Зокрема, Купрій на своїй сторінці у «Фейсбуці» повідомив, що і керівництво фракції партії «Блок Петра Порошенка», і сам Президент не зацікавлені в прийнятті законопроекту про ратифікацію Римського статуту, тому це було однією з причин виходу Купрія з фракції БПП. Більше того, це питання, зі слів Купрія, не просто ігнорувалося, а й всіляко блокувалося з боку пропрезидентської політичної сили.

    «Нам потрібно використати всі інструменти тиску на Президента з боку громадянського суспільства, це питання потрібно також піднімати на міжнародному рівні», - зазначив депутат.

    В свою чергу учасники зібрання вказали на необхідність прискорити цей процес та висловили впевненість, що це дасть можливість розслідувати воєнні злочини на Донбасі та зменшити кількість жертв в ході воєнного конфлікту.

    Під час обговорення Григорій Немиря повідомив, що Генеральна прокуратура та Уряд досі не виконали рішення Верховної Ради і не надали до Гаазького трибуналу докази причетності російських військових та проросійських терористів до найбільш резонансних злочинів проти мирного населення в ході конфлікту на Донбасі – вбивств пасажирів маршрутки під Волновахою та тролейбуса в Донецьку, обстрілів житлових кварталів Маріуполя та ін. Ця ситуація обурила народного депутата Віталія Купрія, який вважає такий саботаж зрадою державних інтересів України.

    «Злочини російського агресора, про які йдеться, сталися не вчора, не місяць і не два тому. Я не розумію, чому вповноважені органи досі не передали докази щодо цих злочинів до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Таку бездіяльність, а також блокування Петром Порошенком ратифікації Римського статуту нічим іншим, як державною зрадою, я назвати не можу. Вважаю, що затягуючи цей процес, влада веде гру на боці російського агресора!», - висловив свою думку Віталій Купрій.

    Нагадаємо, що 4 лютого 2015 року ВРУ прийняла заяву №145-VIII «Про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР», які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян». Разом з цією заявою було доручено Кабінету Міністрів України та Генеральній прокуратурі України зібрати необхідні матеріали та належну доказову базу для звернення до Міжнародного кримінального суду.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.