• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Держава втрачає свій ракетно-космічний комплекс

    Опубликовано: 2015-06-12 13:54:45

    Підприємства, навіть найуспішніші і найперспективніші, почали занепадати внаслідок тривалої відсутності системної та виваженої державної промислової політики, програм підтримки експортерів та відповідної фіскально-регуляторної політики, несприятливого ділового клімату всередині країни. Деіндустріалізація, як і будь-який руйнівний процес, набирає обертів. Бездіяльність уряду є просто неприпустимою, і за таких умов критичну межу може бути пройдено в будь-який момент.  Залишилося зовсім небагато часу для порятунку промислових потужностей держави, тому що обставини вимагають невідкладних заходів. Про таке йдеться  в листі-зверненні президента УСПП та голови Антикризової ради громадських організацій України Анатолія Кінаха, яке спрямовано  найвищому керівництву держави. 

    «Прикладом глибокої і системної кризи є ситуація, що склалася на провідному підприємстві ракетно-космічної галузі – Південному машинобудівному заводі імені О.М. Макарова. Він має правовий статус стратегічного підприємства оборонно-промислового комплексу, однак не отримує державної підтримки навіть  у вигляді постійного державного замовлення. Стан ускладнюється втратою ринків на пострадянському просторі, тому порятунок  заводу неможливий без державної допомоги з диверсифікацією експорту», –  говориться у листі.

    «Південмаш» з 2012 року  намагається самотужки вирішити свої проблеми, активно шукає нові ринки,  бере участь у програмі імпортозаміщення,  надавав міноборони та уряду низку пропозицій щодо розгортання виробництва продукції військового і подвійного призначення. Відповіді на ці пропозиції не надійшло, а  докладені зусилля не дозволили подолати кризу та ліквідувати прострочену заборгованість із заробітної плати, констатується у листі.

    «Необхідно застосувати комплексний підхід, що передбачатиме  і підтримку з боку держави за рахунок державних замовлень продукції,  і сприяння збільшенню фінансування та формування ефективного підприємницького клімату. Адже окремі постанови НБУ, зокрема, про обмеження обсягів розрахунків за імпортовану сировину, фактично унеможливлюють продовження основного виду діяльності «Південмашу» через дуже складні і тривалі виробничі цикли», – зазначає у своєму листі до керівництва держави Анатолій Кінах.

    Відсутність державної підтримки Південмаша призводить до занепаду підприємства, втрати його виробничого потенціалу, цінного кадрового складу. Але головне – разом з славетним заводом  ми втрачаємо найперспективнішу сучасну наукоємну  галузь, губимо статус  держави як успішного виробника ракето-космічної продукції в світі. Ще в червні-липні 2014 року було підготовлено два законопроекти з оздоровлення ситуації на Південмаші, однак вони і далі припадають пилом у Державному космічному агентстві. Відтак ділова громадськість закликає керівництво країни застосувати комплекс невідкладних заходів для порятунку галузі.

    «Зважаючи на величезну  значущість, Південмаш потребує окремої державної програми щодо виведення підприємства з кризи. Окрім термінового винесення на розгляд парламенту двох вищезгаданих законопроектів, ми пропонуємо заходи, які повернуть заводу  можливості виробництва експортної продукції, призначеної для космосу. Необхідно також виділити кошти на виплати працівникам,  які потрапили під скорочення, оскільки витоку висококваліфікованих фахівців допустити не можна», – зазначається у листі-зверненні.

    Проблема Південмашу – це системна проблема всієї промисловості  України, яка сигналізує про її критичний стан, загрозу для  стратегічних і перспективних галузей.  Відтак УСПП, Антикризова рада громадських організацій  закликали Президента України у терміновому порядку розглянути викладену ситуацію та дати відповідні доручення Кабінету Міністрів України для здійснення конкретних ефективних заходів. Адже, головне державне завдання – зберегти промисловий потенціал країни, стратегічні галузі, зокрема і ракетно-космічну, які мають стати  локомотивами промислового розвитку та економічного зростання. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.