• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Без відновлення платоспроможності громадян неможливо підняти економіку

    Опубликовано: 2015-06-09 13:09:33

    Тривалі інфляційні процеси, стрімкий ріс цін на продовольство та послуги, щонайперше – ЖКГ, валютні коливання значною мірою підірвали платоспроможність українців, їхній добробут, а відтак здійснення індексацій зарплат і пенсій саме на часі. Однак застосовувати ці механізми можна за наявності продуманої детальної програми, яка б містила в собі прогнози наслідків індексації та механізми для упередження чергового витка інфляції, заявив президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі радіо «Ера».

    «Президент, парламент і кабінет міністрів повинні знайти в собі політичну та особисту мужність, щоб дати реальну, деполітизовану і об’єктивну  оцінку соціально-економічній ситуації в державі. Адже уже і вітчизняні експерти,  і експерти Міжнародного валютного фонду попереджають, що ВВП в поточному році знизиться на 9%. Результати 5 місяців цього року також  насторожують – ВВП у першому кварталі знизився на 17,6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Посилилася тенденція до зниження роздрібного товарообігу в країні – на 25%. Це означає, що громадяни стали меншу купувати, їхні доходи упали. Тут потрібно ухвалювати термінові і системні рішення», – зазначив А.Кінах.

    Тільки за наявності платоспроможного попиту складаються умови для розвитку виробництва, однак зараз ситуація є дуже критичною – стрімкий ріст цін і тарифів, відсутність адресної соціальної допомоги спричиняють  стагнацію та загальне падіння виробництва в країні, і навпаки. 

    «Питання індексації повинно розглядатися і реалізовуватися в контексті системних дій влади в цілому через  підтримку реального сектора економіки з поступового відновлення платоспроможності громадян, що є дуже важливим чинником виходу всієї нашої економіки з кризи.  Це не повинні бути популістські заходи, це мають бути обґрунтовані заходи на основі чітких розрахунків і прогнозів наслідків всіх дій. Оскільки без відновлення попиту на внутрішньому ринку мріяти про відновлення економіки безглуздо», – наголосив А.Кінах.

    Необхідність здійснення індексацій і пенсій обумовлена в законах та Конституції України, але проблема в тому, що у нас цілком відсутні пов’язані з цим питанням програми розвитку внутрішнього ринку, національного виробництва, і в деяких галузях уже спостерігається тенденція до деіндустріалізації, наголосив А.Кінах.

    «Уряд разом з НБУ і ВРУ повинні взаємопов’язувати відновлення платоспроможності з зростанням  ділової активності та впровадженням якісної експортної політики, зокрема і зважаючи на необхідність підготовки до умов вільної торгівлі з ЄС», – наголосив президент УСПП. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.