• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Підходи до приватизації мають бути змінені

    Опубликовано: 2015-06-09 08:41:28

    Промисловці і підприємці підтримують ефективну приватизацію, маючи на увазі, що  її головна мета – не тотальний розпродаж всього задля наповнення бюджету,  а правильна та обґрунтована передача держмайна у приватні руки для залучення інвестицій під модернізацію, підвищення конкурентоспроможності національного продукту, акумуляції коштів  для проведення структурних реформ. Через приватизацію має бути вирішена проблема приходу сучасного результативного менеджменту, здатного вивести виробництво на новий рівень,  здійснити реформи та модернізацію. Про це під час круглого столу на тему «Приватизація державних підприємств: що отримає бюджет та економіка України» заявив президент УСПП Анатолій Кінах.

    «Перш за все, процес має розпочатися з підготовки та затвердження державної програми приватизації власності. Не можна миритися з тим, що попередня програма закінчилася в 2014 році, а нової немає. Жодного поспіху і суєти у приватизаційному процесі бути не повинно. Адже, фактично, це останні активи, які держава може продати взагалі. І тут ризик стрімко скотитися до сировинної економіки та перетворитися в постачальника дешевої робочої сили у розвинуті країни величезний. Уже зараз 95% українського експорту до ЄС – сировинного плану», – заявив президент УСПП.

    Державна програма, на основі якої має здійснюватися приватизація державних об’єктів, повинна містити техніко-економічне обґрунтування процесу на кожному підприємстві; перелік стратегічних підприємств, які приватизуватися не можуть (оборонні, транспортні, енергетичні і продовольчої безпеки), а також передбачати ретельну  передприватизаційну підготовку для підвищення вартості державних активів. Наразі нічого з вище перелічених пунктів не зроблено. Відтак, ділова громада наполягає – проводити надзвичайно масштабну приватизацію на основі простої постанови Кабінету міністрів, без програми, без спільної роботи уряду, парламенту і фонду держмайна – неправильно.

    «Головна стратегічна ціль приватизації – це формування ефективної структури самої української економіки. Ми повинні сконцентруватися на розвиткові наукоємних і технічно-складних виробництв, визначити їх як пріоритетні галузі для державної законодавчої та фінансової підтримки;  зосередитися на залученні інвестицій у цю сферу. Ми не можемо змиритися с тенденціями до перетворення у країну третього світу», – наголосив А.Кінах.

    Зважаючи на російську агресію, не можна допустити, щоб нові власники стратегічних підприємств  виявилися громадянами країни-агресора або спробували заволодіти підприємствами через офшорні компанії чи треті країни, що б створило дотикові ризики в умовах гібридної війни, наголосив Анатолій Кінах.

    Невід’ємною частиною будь-якої приватизації має бути прозорість, відкритість процесу і можливість громадськості контролювати поводження чиновників з державним майном,  адже це – найефективніша перепона корупції та  можливим зловживанням, а також – можливість виправити помилки у приватизаційному процесі, наголосив президент УСПП.

    За результатами круглого столу його учасники напрацюють спільне звернення до Президента України, Верховної ради та Кабінету міністрів з вимогою повернути процес приватизації державних об’єктів у законодавче русло, не допустити таких зловживань, як передача власності в руки окремих олігархів, створення монополій на основі пакетного продажу профільних заводів і тп.   

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.