• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Новий Голова АМКУ вперше зустрівся з бізнесом

    Опубликовано: 2015-06-08 08:44:53

    Новопризначений Голова Антимонопольного комітету Україну Юрій Терентьєв вперше зустрівся з представниками бізнесу. Організатором зустрічі виступила Американська торгівельна палата в Україні. На зустрічі також були присутні Микола Бараш, Віктор Талах та інші представники Антимонопольного комітету.

    У ході розмови провідні інвестори поставили пану Терентьєву низку запитань. Найбільше підприємців цікавили проблеми, пов’язані з процедурою отримання дозволів на проведення концентрації; принципами та методами нарахування штрафів за порушення законодавства про економічну конкуренцію; а також прозорість діяльності АМКУ.

    Серед речей, які викликають особливе занепокоєння міжнародного бізнесу, зокрема – вартість активів та кількісний обсяг національного та світового товарообігів, за яких суб’єкти концентрації зобов’язані отримати дозвіл на економічну концентрацію. Вважається, що встановлені порогові значення є дуже низькими, а повна процедура отримання дозволу на проведення концентрації – складною та довготривалою. Відтак, регулювання створює складнощі для можливого виходу на ринок великих корпорацій. Крім того, згідно із зобов’язаннями України перед Європейським Союзом, реформування системи показників по концентрації має відбутися до вересня 2015 року.
     
    Представники Антимонопольного комітету запевнили, що вже напрацювали своє бачення вирішення цієї проблеми. Зокрема, Комітет визнає, що пороги в 1 млн. євро та 12 млн. євро, які сьогодні існують,  замалі для великого бізнесу. Антимонопольний комітет також розглядає можливість запровадження дворівневої системи контролю, за якої обсяг національного та світового товарообігу буде розглядатись окремо. Тобто, якщо ваша присутність в Україні не дуже істотна (менше 10 млн. євро), то світова концентрація нас цікавитиме, тільки якщо вона дуже велика (більше 100 млн. євро).

    Крім того, бізнес звернув увагу Голови Антимонопольного комітету на необхідність регулювання процесу накладення штрафів за порушення економічної конкуренції. Як відомо, наразі відсутнє відповідне законодавство, що регулює цю сферу діяльності АМКУ. Альтернативою цьому є зареєстрований у Верховній Раді законопроект №2431, згідно з яким Антимонопольний комітет зобов’язується розробити методику розрахунку штрафів, а суди уповноважуються переглядати рішення АМКУ. 

    У свою чергу, Голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв зазначив: «Я підтримую принцип таких змін, і питання регулювання буде розв’язане в найближчі 2-3 місяці, але механізм буде визначатися в робочому порядку».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.