• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На Франківщині у рамках децентралізації хочуть створити окрему громаду лише з одного села

    Опубликовано: 2015-05-26 08:20:52

    Партія «ВОЛЯ» підтримує ініціативу громади Богородчанського району щодо створення ще однієї територіальної громади у межах села Манява.

    Сьогодні з такою вимогою близько 200 мешканців Маняви пікетували Івано-Франківську ОДА, яка, не враховуючи думку громади, включила Маняву до територіальної громади з центром у Солотвині.

    Головна причина залишити село як окрему громаду - особливий духовний статус Маняви, де розташований «український Афон» - монастир Манявський скит. Архітектурно-сакральній пам’ятці майже 500 років.

    «Для Маняви залишатися окремою громадою і отримати повноваження та ресурси, які передбачаються реформою децентралізації, - це найкращий вихід для духовного та економічного розвитку. Щодня Маняву відвідує 500 паломників, якщо маючи вже необхідні повноваження, розбудувати інфраструктуру, центри розміщення туристів, сувенірні крамниці, конференц-центри, то Манява може стати потужним економічним центром», – додала член обласної ради партії «ВОЛЯ» Тетяна Пришляк.

    Політик нагадала, що є приклад громад в Польщі, коли така громада як Ченстохова в процесі об'єднання залишилася громадою в рамках свого міста. Причиною того було те, що цей один із найважливіших центрів релігійного культу у християнському світі відвідують 4-5 мільйонів туристів і паломників. Ченстохова належить до найбільших паломницьких місць Європи.

    Сільський голова Маняви Віктор Рудько зазначив, що село Манява може бути окремою спроможною територіальною громадою, а саме село відповідає вимогам Методики Кабміну щодо можливого центру територіальної громади та зауважив, що рішення ОДА суперечить закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

    За його словами, Манява має інфраструктурну та економічну спроможність. У школі навчається 365 учнів, є 250 дітей дошкільного віку, у селі також працює навчально-виховний комплекс, ФАП, відділення ощадбанку. «Ми забезпечені приміщеннями для казначейства і соціальної служби. У Маняві повністю оновлені комунікації, що дає змогу доступу до Інтернету та перспективу розширення мереж на п’ятдесят років вперед», - говорить Віктор Рудько.

    Партія «ВОЛЯ» підтримує ініціативу Сільські голови і мешканці відстоюють у районі створення центрів об’єднаних громад у Богородчанах, Старих Богородчанах, Старуні, Солотвино, Яблуньці та Маняві. Позиція партії – надалі в Мінрегіонбуді захистити інтереси громад Богородчанського району, що вирішили добровільно об’єднатись.

    Нагадаємо, минулого тижня під час засідання регіональної робочої групи з розробки Перспективного плану в Івано-Франківській області громади і сільські голови району запропонували створити шість центрів об’єднаних громад, натомість влада попросила обмежитись двома – у Солотвино і Богородчанах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.