• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • До запровадження накопичувального рівня пенсійної системи необхідно підходити системно, - Людмила Денісова

    Опубликовано: 2015-05-14 13:26:59

    13 травня 2015 року на засіданні Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянуто проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій (реєстр. № 2767), поданий Кабінетом Міністрів України.

    Також було розглянуто два інших альтернативних законопроекти (реєстр. № 2767-1, 2767-2), поданих народними депутатами Наталією Королевською, Юрієм Солодом та Юрієм Шухевичем.

    За словами Голови Комітету Людмили Денісової, урядовим законопроектом з 1 січня 2017 року пропонується запровадити другий рівень системи пенсійного забезпечення – накопичувальну систему пенсійного страхування.

    «Законопроектом пропонується, що громадяни сплачуватимуть частину обов'язкових внесків до Накопичувального фонду, і отримуватимуть їх після досягнення пенсійного віку», - зазначила Людмила Денісова.

    Проте, за її словами, частина пенсійних внесків, які сьогодні спрямовуються до солідарної системи, тобто до Пенсійного фонду України, будуть перенаправлятися до Накопичувального фонду. Внаслідок чого можливе погіршення фінансового стану Пенсійного фонду України, який є дефіцитним. Це призведе до необхідності виділення додаткових коштів з державного бюджету для виплати пенсій.

    Голова профільного Комітету наголосила, що управління пенсійними коштами повинні здійснювати компанії з управління активами, діяльність яких гарантуватиметься державою. Зберігатися пенсійні активи повинні виключно в державних банках, що стане гарантією їх отримання при виході людини на пенсію.

    «Громадяни повинні мати додаткові гарантії захисту своїх вкладень. У законопроекті необхідно передбачити механізм збереження і повернення накопичень, наприклад, створення фондів гарантування накопичень або страхування накопичених сум», - підкреслила Людмила Денісова.

    Окрім того, Голова профільного Комітету наголосила на тому, що в урядовому законопроекті не передбачені гарантії захисту пенсійних накопичень від інфляційних процесів: «Таким чином, людині не гарантується отримання коштів навіть у тому обсязі, який вона відкладала на свою старість».

    Також Людмила Денісова звернула увагу на те, що у разі виплати застрахованій особі довічної пенсії, мінімальний розмір пенсії за віком у солідарній системі зменшиться, що є недопустимим.

    За її словами, невирішеним залишається питання пенсійного забезпечення військовослужбовців: «Для них зберігаються діючі умови пенсійного забезпечення відповідно до законодавства. Проте, законодавчі зміни передбачають, що військовослужбовці стануть платниками до накопичувальної системи. Але у законопроекті немає механізму виплати пенсій за таких умов», - зазначила Голова Комітету.

    Окрім того, Людмила Денісова звернула увагу на те, що обов’язкова участь у накопичувальній системі запроваджується для осіб віком до 35 років, добровільна – для осіб віком від 35 до 55 років, а для деяких категорій працюючих осіб – обов’язкова, незалежно від віку. «На нашу думку, умови участі в накопичувальній системі мають бути однакові для всіх громадян. І це потрібно врахувати в законопроекті», - підкреслила вона.

    Під час засідання Комітету було заслухано два інших альтернативних законопроекти щодо реформування пенсійної системи, поданих народними депутатами України Наталією Королевською, Юрієм Солодом та Юрієм-Богданом Шухевичем.

    Членами Комітету – народними депутатами України обговорені всі законодавчі зміни та висловлено зауваження і пропозиції щодо шляхів запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

    Зокрема, Перший заступник Голови Комітету Сергій Каплін зазначив, що необхідно створити нову модель пенсійного забезпечення.

    Він вніс пропозицію запровадити широке обговорення урядового законопроекту у регіонах із залученням громадськості та експертів. За підсумками цього обговорення Комітету необхідно розробити новий законопроект та подати його до Парламенту. 

    Члени Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення підтримали зазначену пропозицію та прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України направити урядовий законопроект (реєстр. № 2767) до Комітету для підготовки на повторне перше читання.

    Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення пропонується підготувати доопрацьований проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій з урахуванням результатів обговорення і окремих положень двох альтернативних законопроектів, та подати на розгляд Парламенту для повторного першого читання.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.