• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Новий навчальний посібник для захисту дітей від пестицидів

    Опубликовано: 2015-05-14 08:41:50

    Підвищити обізнаність про ризики та шляхи їх зменшення. 

    За допомогою нового навчального посібника, розробленого ФАО та Міжнародною організацією праці (МОП), спеціалісти в Африці та в інших регіонах працюють з місцевими громадами з метою зменшення незахищеності дітей від токсичних пестицидів, використаних у сільському господарстві. 

    Згідно статистичних даних МОП, близько 100 мільйонів хлопчиків та дівчаток від 5 до 17 років залучені до дитячої праці в сільському господарстві.  Багато хто з них вступають у безпосередній контакт із токсичними хімічними речовинами під час роботи на фермах. Але діти незахищені від негативного впливу токсинів, коли допомагають в господарських роботах, чи граються на полі, а також приймаючи їжу та п’ючи воду.  

    Діти набагато вразливіші до пестицидів, ніж дорослі. Негативні наслідки можуть проявитися в гострих отруєннях, виникаючих відразу після контакту зі шкідливими токсинами, але часто проявляються в довготривалих, хронічних наслідках в їхньому здоров’ї та розвитку. 

    Обмеження використання пестицидів та пошуки нетоксичних альтернативних засобів являються ключовими факторами в зменшенні негативних наслідків, але виховання також грає визначальної ролі.

    Під заголовком “Захистіть дітей від пестицидів!” вийшов на світ легкодоступний навчальний інструмент ФАО та МОП, розроблений для сільськогосподарських спеціалістів, сільських педагогів, інспекторів праці, навчальних організацій, щоб фермери та їх сім’ї могли навчитися як ідентифікувати та мінімізувати ризики вдома та в господарствах. Вони також навчаться розпізнавати і реагувати на ознаки токсичного отруєння.

    Зручний інструмент складається з трьох основних модулів: негативний вплив пестицидів на дітей; ризики для здоров'я і причини особливої уразливості дітей; способи зменшення ризиків.

    Зростаючий інтерес

    "Інструмент був спочатку розроблений в Малі, де на даний час широко використовується спеціалістами, в польових фермерських школах, інспекторами праці, та виробничими організаціями, – сказав Роб Вос, директор Відділу соціального захисту ФАО. – Його все більше використовують також в Нігері та інших африканських країнах. Прослідковується зростаючий інтерес і з боку інших регіонів. Посібник не тільки підвищує обізнаність того, що щось має бути зроблено, але й показує, що саме потрібно робити".

    Не всі випадки одинакові. Посібник доступний на декількох мовах (на даний час англійській, французькій, португальській та іспанській, найближчим часом — на російській мові), крім того — його зміст адаптований до різних регіональних умов, у тому числі Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії, Латинської Америки та Карибського басейну і Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Графіка та ілюстрації також адаптовані відповідним чином.

    Підтримка від Роттердамської конвенції

    Зусилля, націлені на адаптування наочного інструменту та сприяння його більш широкого використання, була розроблена за підтримки Роттердамської конвенції Роттердамської конвенціі – багатостороннього договору про загальні обов’язки щодо імпорту небезпечних хімічних речовин. ФАО та Програма Організації Об'єднаних Націй по навколишньому середовищу спільно діють в якості секретаріату Конвенції.

    "Це хороший приклад того, як нормативна робота конвенції може мати суттєвий вплив на життя найбільш вразливих груп, – заявила Крістін Фуелл, координатор ФАО по Роттердамській конвенціі. – Барвисті ілюстрації відображають накопичений на місцях досвід завдяки дуже конкретним і реальним ситуаціям. Ілюстрації призначені і для дітей також, підвищуючи їх обізнаність про ризики, пов'язані з пестицидами."

    ФАО представила посібник на заході, що відбувся сьогодні в рамках конференції Конвенції Сторін (RC COP-7), що проходить в Женеві, Швейцарії,  від 4 по 15 травня.

    Чому саме діти в більшій небезпеці

    Діти особливо уразливі до впливу пестицидів із-за різних біологічних причин та факторів поведінки.

    Як говориться в посібнику, вони вдихають більше повітря, ніж дорослі, разом з тим і більше пилу, токсичних пар та аерозольних крапель. В порівнянні до ваги тіла діти приймають більше їжі та п’ють більше рідини, ніж дорослі, тому якщо їжа забруднена – більше токсинів поглинається їх тілом. У дитини площа поверхні шкіри на одиницю маси тіла більша, ніж у дорослої людини, і дитяча шкіра більш чутлива. Всі ці фактори можуть сприяти поглинанню більше хімічних речовин, і органи у дитини знешкоджують менше пестицидів, бо вони ще не повністю розвинуті.

    Маленькі діти часто граються надворі, беруть різні речі до рота, а барвисті контейнери привертають їхньої уваги — ці фактори поведінки, які підвищують ризики.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.