• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ФАО прогнозує зниження сукупної світової вартості імпорту до п'ятирічного мінімуму

    Опубликовано: 2015-05-07 15:28:15

    Ціни на продукти харчування продовжують падати в квітні із-за значних пропозицій на основні сільськогосподарські товари.

    Світові ціни на сільськогосподарські товари продовжують падати в квітні місяці, а великі запаси компенсують незначне зниження світових врожаїв, очікуваного на поточний рік.

    “Урожай зернових, ймовірно, скоротиться на 1,5 відсотка на світовому рівні у порівнянні з рекордним урожаєм минулого року, в основному через скорочення посівних площ кукурудзи, але наслідки будуть не значимі із-за "виключного великих” наявних запасів” – говориться в останньому прогнозі ФАО (Food Outlook), опублікованого сьогодні.

    Перший прогноз ФАО по світовому виробництві зернових у 2015 році, враховуючи нормальні погодні умови для решти сезону, становить 2.509 мільярдів тон, що трохи нижче торішнього рекордного урожаю, але майже на 5 відсотків вище середнього показника за останні п'ять років.

    Для компенсації невеликого зниження обсягів виробництва потрібно буде використати запаси приблизно на рівні 3 відсотків в новому сезоні (2015/16 рр.), в першу чергу запаси фуражного зерна та рису, і в меншій мірі запаси пшениці.

    Як зазначено в звіті, “очікується зниження сукупної вартості імпорту продуктів харчування до п’ятирічного мінімуму”, в першу чергу через падіння світових цін, низькі ставки на перевезення та сильного курсу долара США. Рівень імпорту певних продуктів харчування змінився в незначній мірі, або навіть підвищився. Також очікується, що країни з низьким рівнем доходів можуть отримати вигоду із-за нижчих витрат на імпорт.  

    Ціни падають

    Індекс продовольчих цін ФАО скоротився на 1,2 відсотка в порівнянні з березневим рівнем, і становив 171 пункт (найнижчий показник з червня 2010 року), а в порівнянні з даними минулого року прослідковується зниження на 19,2 відсотка.

    Ціни на молочні продукти знизилися найбільше, але спостерігається подешевлення і цукру, зернових та рослинних олій, на відміну від ціни на м’ясо, що вперше виросла в квітні протягом періоду від серпня 2014 року.

    Індекс продовольчих цін ФАО – це середньозважений показник, який відстежує ціни на п'ять основних груп продовольчих товарів на світовому ринку, і являється об'єднаним показником під індексів (субіндексів) зернових, м'яса, молочних продуктів, рослинних олій та цукру.

    Згідно прогнозам по продуктам харчування світові продовольчі ціни, швидше за все, залишаться на низькими через великі запаси та сильний долар США; в звіті також зазначено, що "коливання курсу валют та макроекономічні зміни можуть мати значний вплив на ринок в 2015-16 рр."

    Тенденції та перспективи товарно-сировинних ринків

    Із-за хороших врожаїв останніх років та накопичених запасів утворився надлишок основних продовольчих товарів. В результаті чого, спад виробництва зернових не повинен позначитися на наявності продовольства для споживання.

    Згідно тенденцій, виробництво молочних продуктів стійко ростиме і в подальшому – на 2 відсотка в 2015 році, а світові ціни водночас падатимуть із-за зростання африканського імпорту. Скасування системи квот на молоко в Європейському Союзі, швидше за все, призведе до підвищення продуктивності, і стало одним із ключових факторів 6,7-відсоткового місячного зниження індексу цін на молочні продукти.

    Щодо виробництва цукру, очікується лише незначне збільшення – завдяки Індії, Європейському Союзу та Австралії –, і перевершує споживання вже протягом п'ятого сезону поспіль.

    Виключно хороший урожай соєвих культур призведе в загальному до сильного, 5,7-відсоткового збільшення загального виробництва рослинної олії в 2014/15 рр. За оцінками ФАО це, в поєднанні з падаючими цінами із-за зниження попиту з боку біопаливного сектора та зростаючих запасів, не може призвести до зниження виробництва в наступному періоді.

    Світове виробництво яловичини виросте всього на 0,2 відсотка протягом року, в той час як у загальному виробництво м'яса зросте на 1,3 відсотка.

    Через швидкий розвиток в секторі аквакультури, риба стає все більш популярним у світовому раціоні харчування. Згідно прогнозів рибна промисловість виросте на п'ять відсотків в наступному році. Очікується також відновлення в секторі рибальства після торішнього дефіциту, пов'язаного з настанням несприятливого погодного явища Ель-Ніньо, що сприятиме швидкому зростанню улову, в тому числі для використання в якості кормів для аквакультури.

    Продовольчий прогноз також включає спеціальний огляд по волатильності цін, підкреслюючи необхідність з'ясування, повернулася чи волатильність до своєї нормі.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.