• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Підписання Меморандуму між державною службою зайнятості та роботодавцями вперше в Україні запроваджує європейський досвід підтвердження неформальної освіти працівників

    Опубликовано: 2015-04-24 08:52:37

    23 квітня 2015 року стало точкою відліку для запуску в Україні механізму підтвердження неформальної освіти працівників, який давно та успішно діє в багатьох європейських країнах.

    Головою Державної служби зайнятості Ярославом Кашубою та заступником Голови Ради Федерації роботодавців України, Президентом Інституту професійних кваліфікацій Олексієм Мірошниченком підписано Меморандум про взаєморозуміння між державною службою зайнятості та Інститутом професійних кваліфікацій.

    Мета меморандуму - об'єднання зусиль між службою зайнятості та роботодавцями для впровадження міжнародних стандартів розвитку трудового потенціалу України. Зокрема ця угода дасть змогу вперше в Україні запровадити європейський досвід підтвердження неформальної освіти працівників.

    «Підписання Меморандуму - це ще один крок у напрямі модернізації державної служби зайнятості, запровадження нових форматів її взаємодії з шукачами роботи і роботодавцями,- наголосив у своєму виступі Ярослав Кашуба.- З Федерацією роботодавців України у нас складаються гарні робочі стосунки. І сьогодні ми докладаємо спільних зусиль, щоб в Україні запрацювала європейська система підвищення кваліфікації та підтвердження неформальної освіти працівників. Служба зайнятості реально стає ближчою до людей та кардинально змінює філософію своєї діяльності - від безробіття до сприяння повноцінній зайнятості. І всі інновації, які започатковує Меморандум, допоможуть нам активніше долучитися до створення та розвитку трудового потенціалу нашої держави».

    Олексій Мірошниченко висловив підтримку тим процесам та реформам, які нині відбуваються в державній службі зайнятості на шляху перетворення її на дієву соціальну інституцію. «Служба зайнятості має стати справжнім гравцем на ринку праці,- зауважив заступник Голови Ради ФРУ.- Сьогодні ми бачимо, як відбувається її трансформація. Підтвердження результатів неформального навчання - це для всіх нас певною мірою виклик. Тому що ми повинні сформувати систему такого підтвердження, підготувати професійні стандарти, створити мережу закладів, де можна підтвердити свою кваліфікацію. Отже, йдеться про системну реформу, і служба зайнятості не побоялася її очолити. Ми відкриваємо нову сторінку співпраці зі службою зайнятості, результатом якої має стати отримання нашими співвітчизниками гідної роботи з гідною заробітною платою».

    Очолюваний Олексієм Мірошниченком Інститут професійних кваліфікацій, створений при Федерації роботодавців України, нині проводить масштабну роботу з формування професійних стандартів. «Пілотними» професіями для підтвердження кваліфікації стали «електрогазозварник», «кухар» та «охоронник».

    Крім професійних стандартів, будуть визначені установи, де людина могла б підтвердити свою кваліфікацію, а в разі потреби - її підвищити. Такі центри підтвердження існують у Нідерландах, Франції, Німеччині, Фінляндії тощо.

    «Нині підтвердження кваліфікації в Україні перебуває в стадії становлення»,- розповів Голова Державної служби зайнятості Я.Кашуба. «Остаточна формалізація цих процесів, можливість отримати свідоцтво державного зразка за результатами такого підтвердження надасть можливість багатьом людям проявити себе у нових професіях, якими вони фактично володіють»,- зауважив він.

    «Міжнародний досвід свідчить про те, що переважна більшість європейських країн сприяє розвитку неформального професійного навчання. Запровадження цього досвіду на вітчизняних теренах долучає нас до європейських підходів, цінностей та стандартів на ринку праці, яких потребує Україна»,- підкреслив керівник державної служби зайнятості.

    Сучасні вимоги соціально-економічного розвитку країни також потребують постійного підвищення кваліфікації тих, хто працює. Безперервна освіта дорослих, навчання протягом усього життя - це нові для України поняття, які є ознакою сучасного ринку праці в усьому світі. Тому служба зайнятості, що формує потужну базу шукачів роботи різних спеціальностей, та роботодавці, які потребують професійних кадрів та їх замовляють, мають докладати спільних зусиль для досягнення цієї мети.

    Після підписання Меморандуму сторони також співпрацюватимуть у таких сферах, як аналіз трудового потенціалу держави, способи підвищення зайнятості, формування бази професійних стандартів, професійна орієнтація різних соціальних груп і вікових категорій населення.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.