• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Результати зустрічі з питань зміни клімату та транскордонного співробітництва в басейні річки Дністер

    Опубликовано: 2015-04-24 08:41:30

    23 квітня 2015 року відбулась  зустріч заступника Міністра  екології та природних ресурсів України Сергія Курикіна  та заступника Міністра навколишнього середовища Республіки Молдова Лазаря Кіріке з питань зміни клімату та транскордонного співробітництва в басейні річки Дністер.

     Дністер має життєво важливе значення для жителів Молдови та України, оскільки є джерелом питної води для населення, як в межах, так і за межами її басейну, включаючи такі великі міста як Кишинів і Одеса та  відіграє важливу роль у виробництві гідроелектроенергії та у рибному господарстві.

    Республіка Молдова та Україна ведуть спільну діяльність для розвитку співробітництва з питань загальних річкових басейнів. Одним з важливих досягнень у цій галузі є підписання двостороннього Договору про співробітництво в галузі охорони та сталого розвитку басейну річки Дністер в 2012 році.

    У продовження цієї успішної практики, сьогодні схвалені Стратегічні напрями адаптації басейну річки Дністер до зміни клімату. Здійснення адаптаційних заходів, рекомендованих у Стратегічних напрямах, вже почалося, і буде мати величезне значення для обох країн, зокрема, беручи до уваги можливий вплив зміни клімату на безпеку. Ми розраховуємо впровадити рекомендації Стратегічних напрямів у практичну діяльність наших організацій.

    Учасники Зустрічі підкреслили важливість Договору про співробітництво в галузі охорони та сталого розвитку басейну річки Дністер, необхідність координації дій по його ратифікації і важливість створення двосторонньої Комісії по басейну річки. Договір по Дністру і Комісія щодо басейну річки стануть  платформою для співпраці в питаннях планування управління річковим басейном та реалізації Директиви 2000/60/ЄС Європейського Парламенту та Ради про встановлення рамок діяльності Співтовариства у сфері водної політики із змінами та доповненнями, внесеними Рішенням 2455/2001/ЄС і Директивою 2009/31/ЄС.

    Беручи до уваги відповідні міжнародні процеси, включаючи Повістку для розвитку на період після 2015 р і 21 сесії Конференції Сторін Рамкової Конвенції ООН зі зміни клімату (СОР21), сподіваємося, що досягнуті результати можуть слугувати прикладом передової практики в контексті виконання майбутніх Цілей сталого розвитку та втілення результатів міжнародних переговорів з питань зміни клімату.

    Учасники Зустрічі з питань зміни клімату та транскордонного співробітництва в басейні Дністра висловлюють подяку за підтримку регіональним і міжнародним організаціями, зокрема, ОБСЄ ЄЕК ООН в рамках Ініціативи «Навколишнє середовище та безпека», а також донорам, Європейському Союзу та Австрійському агентству з співробітництва в цілях розвитку.

     За результатами зустрічі сторони зазначили, що подальша співпраця є вкрай важливою для забезпечення сталого управління басейном річки Дністер та адаптації до зміни клімату на рівні басейну в майбутньому.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.