• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Микола Катеринчук: Ініціатива Кабміну непоширення презумпції невинуватості суперечить Конституції

    Опубликовано: 2015-04-10 15:41:58

    Кабінет Міністрів України вніс до парламенту проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху» (реєстраційний № 2562 від 06.04.2015 року). Як вказано у Пояснювальній записці до цього Законопроекту, необхідно вдосконалити відносини у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в Україні шляхом унесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. 

    Коментуючи дану ініціативу, лідер Європейської партії України, кандидат юридичних наук Микола Катеринчук зазначив: «Безумовно, правове регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху потрібно удосконалювати. Разом із тим, цей Законопроект передбачає звуження існуючого права особи не вважатись порушником закону до моменту, допоки це не встановлено органом, який уповноважений законом розглядати справу про адміністративне правопорушення.  Зокрема пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення статтею такого змісту: «На осіб, які притягаються до адміністративної відповідальності, принцип презумпції невинуватості не поширюється». З якою  метою запропоновано це нововведення – невідомо, бо Пояснювальна записка не розкриває причини. До того ж запропонована стаття стосуватиметься усіх без винятку ситуацій, а не лише порушень, які посягають на безпеку дорожнього руху», - наголосив Микола Катеринчук.  – «У разі ухвалення цього документу при складанні протоколу про адміністративне правопорушення та до моменту направлення його до уповноваженого органу: суду, органу внутрішніх справ, виконавчого комітету місцевої ради тощо, розгляду справи цим органом, особа вже вважається порушником. Законопроект суперечить вимогам частини 3 статті 22 Конституції України, згідно з якою при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод». 

    «Запропонована законопроектом редакція статті не може стосуватись усіх без винятку ситуацій притягнення до відповідальності за адміністративні правопорушення. Таке нововведення може, хіба що, бути прийнятним для випадків, коли протокол про адміністративне правопорушення не складається або коли санкції накладаються та стягуються на місці вчинення правопорушення. В інших випадках звуження існуючого права людини не вважатись такою, що винувата у вчиненні правопорушення, суперечитиме Конституції України та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», - додав лідер Європейської партії.
     
    Прес-служба Європейської партії України

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.