• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Виробники м’яса вимагають від держави розібратися з імпортом

    Опубликовано: 2005-11-02 14:57:00
    Нещодавно вітчизняні виробники свинини звернулися до Президента України Віктора Ющенка, Голови Верховної Ради Володимира Литвина і до прем’єр-міністра Юрія Єханурова з проханням урегулювати питання неконтрольованого імпорту м’яса на територію Україну. Про це вони повідомили під час засідання Експерт-клубу УНІАН.
     
    За словами генерального директора корпорації «Тваринпром» Сергія Гнатюка, в цьому році Україна імпортувала більше м’яса та субпродуктів, ніж звичайно. Почали навіть завозити живих відгодованих свиней і 25-30 кілограмових поросят. Сергій Гнатюк зазначив, що завезене м’ясо є неякісним і коштує не більше 1$ за кг. Тому переробники не зацікавлені у закупівлі вітчизняної свинини за ціною 9,5 грн. за кг. На жаль, цей імпорт не враховує інтереси вітчизняних виробників свинини,хоча вітчизняна свинина є більш якісною. Як зазначає С. Гнатюк, поголів’я свиней в Україні вирощується на нормальних харчах без стимуляторів росту.
     
    «Інтерес до вітчизняної свинини зовсім пропав»,— підкреслив голова правління Агрокомбінату «Слобожанський» (Харківська обл.) Борис Данілов. За його словами, якщо така ситуація триватиме ще 2-3 місяці, крупний товаровиробник буде змушений згорнути виробництво.
     
    «Наша держава в особі Міністерства сільського господарства, Кабінету Міністрів, Міністерства економіки повинна чітко визначитися із порядком ввезення в нашу державу свинини»,— зазначив він. За його словами, ціна на м’ясо повинна бути компромісною. М’ясо, яке завозиться в Україну має коштувати не менше 10.50 — 11 гривень.
     
    Генеральний директор ОАО «Агрофірма „Обрій“»( Дніпропетровська обл.) Віталій Головко також зазначив, що якщо держава не обмежить імпорт свинини, наш виробник буде не конкурентоспроможним на внутрішньому ринку. В той же час В. Головко наголосив, що ті бюджетні кошти, які держава витратила на відродження свинарства, будуть використані «неефективно».
     
    За словами виробників, вони не проти завозу м’яса як такого, оскільки при існуючому дефіциті без цього не обійтися, вони лише пропонують встановити прозорі та регульовані правила гри як для імпортерів, так і для вітчизняних виробників. Завозити м’ясо повинні ті компанії та організації, яким держава довіряє. Виробники заявляють, що при прозорій конкуренції вони через 2-3 роки зможуть не тільки заповнити внутрішній ринок, а й почнуть експортувати свою продукцію на зовнішні ринки.
     
    Питання імпорту свинини недаремно хвилює вітчизняного виробника, адже промислове свинарство в Україні почало розвиватися ще з 2003 року, коли держава почала датувати м’ясо свинини. Сьогодні велику увагу до виробництва свинини в Україні почали приділяти інвестори. Багато свинокомплексів в країні відновлюють свою роботу: проводяться реконструкції підприємств, вкладаються інвестиції у їхню відбудову.

    Як повідомив генеральний директор корпорації «Тваринпром» Сергій Гнатюк, до 2010 року в Україні розроблена програма розвитку свинарства. Ця програма передбачає збільшення поголів’я свиней до 15 млн. і виробництво м’яса до 1,5 млн. тонн. Він підкреслив, що за результатами 9 місяців ця програма виконується вдало.

    Так, з початку нового року нарощено більше 800 тис. поголів’я свиней, вироблено і реалізовано значно більше м’яса свинини, ніж у минулому році. За його словами, в господарствах корпорації «Тваринпром» результати виробництва м’яса також значні. В цьому році ними було вироблено на 21% більше м’яса і на 11% більше реалізовано, ніж у минулому . Українські підприємства з виробництва свинини зможуть не тільки забезпечити ринок України м’ясом свинини, а й надати продукцію на експорт. Гнатюк зазначив, що Росія наразі зацікавлена у імпорті української свинини.
     
    Справка ElcomartNews. За вісім місяців поточного року, за даними офіційної статистики, Україна імпортувала 32,36 тис. тонн свинини. Основний обсяг продукції експортувала Бразилія (18,87 тис. тонн свинини), на другому місці Китай (8,5 тис. тонн), на третьому – Польща (3,2 тис. тонн). За 2004 рік в Україну було ввезено 49,2 тонни свинини, переважно з Бразилії (19,8 тис. тонн), Польщі (16,5 тис. тонн) та США (8 тис. тонн).

    Згідно з даними Державного комітету статистики, виробництво свинини в Україні за 9 місяців поточного року склало 52 тис. тонн. Це на 6% нижче аналогічного показника 2004 року.
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART News
    (www.e-news.com.ua)
     
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.