• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • МДО «Депутатський контроль» вважає Голову НБУ Валерію Гонтареву локомотивом корупції в Україні

    Опубликовано: 2015-02-04 08:45:42

    Члени міжфракційного депутатського об’єднання «Депутатський контроль», народні депутати України Максим Поляков та Віктор Романюк (фракція «Народний фронт») вважають, що на сьогодні дії, а також бездіяльність  керівництва Національного банку України є локомотивом корупції в державі. Мова йде про те, що голова НБУ Валерія Гонтареване лише розбалансувала фінансово-господарську систему, а й стала причиною посилення рецесії та інфляції в Україні. Оцінка матеріальних збитків, спричинених НБУ свідчить, що вони часом дорівнюють, а то й перевищують грошові втрати держави під час воєнних дій на Донбасі.
     За словами Максима Полякова, керівництво НБУ у своїй роботі застосовує теорію подвійних стандартів, за якими криється вагома корупційна складова. Перш за все це стосується задекларованої підтримки банківської системи.З одного боку, ми бачимо, що більшість банків доведено до стану банкротства, відсутня реальна програма підтримки ліквідності банків, а з іншого боку спостерігаємо тісну співпрацю та підтримку з наближеними до керівництва НБУ банків, таких як, наприклад,  «Авангард». Зокрема, є інформація, що саме цей банк причетний до розкачування курсу гривні та валютних спекуляцій.
     Незрозумілим залишається, чому НБУ вивели з фінансового ринку ряд банків, у яких один власник?Наприклад, чому не вжито відповідних заходів в банку Олега Бахматюка «Фінансова ініціатива», коли інший його банк - «ВАБ-банк» з півмільйонними вкладниками «пішов на дно», а можливо й вивів активи у «Фінансову ініціативу»? Чому було рефінансування банку «Юнекс» Вадима Новинського, коли в цей час до неплатоспроможності доходив його банк «Форум»?
    Виникає питання: якщо з банками Бахматюка, Новинського та інших НБУ проводить політику «ліквідації» одного з банків власників, то чому обидва банки, які також належать одному власнику, намагаються вивести з ринку.
    Зокрема, спочатку вивели «Сітікомерцбанк», а тепер абсолютно необґрунтовано намагаються усунути «ПроФінбанк», якого начебто вважають конвертаційним центром. При цьому здається доволі дивним той факт, що НБУ залишає поза увагою банки «Альянс» і «Союз», які, як всім відомо, займаються відмиванням грошей. «Невже блокування роботи фінансової установи носить заказний характер й НБУ допомагає рейдерам?», - запитує народний депутат.
    Також залишається під питанням переливання активів з «Фінбанку» в «Платинум», де головою наглядової ради є партнер  Гонтаревої  Макар Пасенюк. Більше того, слід зазначити, що основними акціонерами «Платинум Банку», а до останнього моменту і Фінбанку були бізнес-партнери Борис Кауфман і Олександр Грановський, які, за даними ЗМІ, входять в орбіту впливу  «Сім’ї»  екс-президента Януковича.
     До того ж, раніше Максим Поляков заявляв про приналежність «Фідобанку» членам «Сім’ї» (Арбузов-Колобов), на що керівництво фінустанови звернулось з вимогою спростувати цю інформацію як таку, що не відповідає дійсності. Проте днями Генеральна прокуратура України арештувала рахунки Колобова (125 млн. гривень), який оформив їх на свою матір пані Шульц, а та, в свою чергу, зберігала їх як депозит у «Фідобанку». На думку Максима Полякова, виникає цікаве питання: звідки в пересічної українки такі кошти? Чи не  є це найкращим доказом того, шо це гроші людей Януковича? «Відтак, звертаюсь до голови НБУ: чому й досі в державі не ліквідовано банки одіозного екс-президента? Чому ви продовжуєте їх цинічно прикривати?», - запитав парламентар.
     Говорячи про корупційні дії Нацбанку, слід зазначити, що новостворений банк «Михайлівський», якого консультує компанія ICU, що належить бізнес-партнерам Гонтаревої, у майже 40% визнаний Фондом гарантування вкладів як установа, через яку здійснюється виплата коштів вкладникам. «Пані Гонтарева, чому ви дозволяєте робити це приватним банкам, а не державним? Адже така фінансова операція дозволяє підвищити ліквідність банку», - додав Максим Поляков.
    Також викликає підозру в корупційних діях той факт, що Генеральну прокуратуру України обслуговує приватний «Авант-банк», до якого, не виключено, що причетний сам Віталій Ярема, в той час, як прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк підписав розпорядження про співпрацю виключно з державними банками.
    За словами народного депутата Віктора Романюка, правоохоронні органи України мають нарешті проявити політичну волю на придушення корупції в головному фінансовому органі держави – Національному банку України.У свою чергу члени МДО «Депутатський контроль» й надалі проводитимуть роботу щодо протидії корупції в банківській сфері України.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.