• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна має демонструвати світу результати реформ

    Опубликовано: 2015-01-27 15:11:59

    Звертаючись за  міжнародною  допомогою  і кредитами, Україна повинна демонструвати готовність до фундаментальних реформ, щонайперше – сфери державного управління, а ще краще – їхні перші результати. Про це президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах в ефірі телеканалу «Перший діловий».

    «1,5 мільярди доларів інвестицій, які пообіцяла нам дати Європа під час форуму у Давосі, це шанс запустити їх на підняття реального сектора економіки. Сам факт того, скільки уваги було приділено українському питанню, свідчить про великий інтерес до нашої держави. Але ми повинні уже найближчим часом його виправдати. Участь у форумах такого рівня – це принципове питання, адже ми – експортно-орієнтована держава і маємо добре орієнтуватися у всіх світових економічних тенденціях. Але, я переконаний, дещо треба змінити тональність наших заяв на таких форумах - з ходіння «з простягнутою рукою» на демонстрацію ознак розвитку, реальних економічних реформ, творення  сприятливого інвестиційного клімату з його  складовими захисту прав та інтересів власника та інвестора, антикорупційними, антикризовими  заходами», – заявив А.Кінах.

    В умовах ризиків міжнародного тероризму, падіння ціна на нафту, а в Україні - ще й воєнного конфлікту на сході, важливо, як ніколи, формувати позитивну динаміку розвитку, яка б була спроможна переважити всі негативні тенденції.

    В той же час, на думку громадського діяча, найбільший інвестор України – вона сама, адже наша держава має величезний внутрішній ресурсний та інвестиційний потенціал. Однак уряд не поспішає створювати відповідні умови для його реалізації.

    «Навіть на декларативному рівні, не кажучи про зміст бюджету на 2015 рік, та пакету так званих фіскальних «реформ», цілком відсутні параметри та ініціативи, які б формулювали стратегію розвитку – передбачали активізацію внутрішнього ринку, підтримку вітчизняного бізнесу. Наприклад, зараз, в умовах девальвації гривні, сприятливий момент запустити реалізацію програм імпортозаміщення, локалізації виробництв, максимально відновити внутрішній ринок. Але одночасно потрібно унормувати функціонування нашої банківської системи. Зараз неадекватно дороге кредитування паралізує нашу економіку», - вважає А.Кінах.

    Необхідно змінювати і валютно-курсову політику, вважає президент УСПП. Зокрема, використовувати для  контролю над обсягами валюти, яка надходить в Україну не лише адміністративні методи, що завдає  нищівного удару по конкурентоздатності наших експортерів.

    «Це, зокрема, і вимога продавати 75% вирученої валюти, і 90 днів на повернення валютної виручки за контрактами. Особливо потерпають експортери, які виробляють складну продукцію чи постачають її у віддалені куточки світу. Вони вимушені просто відмовлятися від контрактів чи сплачувати штрафи. Подібний алогічний тиск не сприяє унормуванню ситуації на валютному ринку, а навпаки – заганяє економіку у тінь», - заявив А.Кінах.

    Ще одна важлива деталь, на яку уряд має звернути першочергову увагу – це відродження малого і середнього бізнесу, що б дало стимул до формування великого прошарку самозайнятого, забезпеченого прошарку  населення.

    «Уряд не повинен іти легшим шляхом – просити грошей за кордоном під обіцянки майбутніх реформ. Ці реформи мають відбуватися уже зараз, їх плоди мають бути оцінені суспільством, а відповідно, і стати гарантом для активізації економічної активності самих українців, відродження внутрішнього інвестування, і як наслідок –  всієї економіки країни», - вважає президент УСПП. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.