• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Стратегічні підприємства зупиняються через бездіяльність держави

    Опубликовано: 2015-01-27 08:27:17

    Великі українські підприємства зупиняють свою роботу через брак уваги держави до їх проблем,  неадекватну податкову політику, відсутність промислових програм і стратегій, заявив президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах. Попри численні заклики до уряду з боку ділової спільноти,  Антикризової ради громадських організацій України,  зокрема,   напрацьовану детальну Антикризову програму спільних дій влади і бізнесу, головні тезиси якої полягають у посиленні платоспроможності та активізації внутрішнього ринку, розвитку експортного потенціалу, доступному кредитуванню, створенню сучасної промислової політики,  уряд досі не вжив достатніх заходів для недопущення деіндустріалізації країни, зупинення кризи у наукоємних, високотехнічних галузях промисловості. 

    «Зупинив роботу Південний машинобудівний завод  –  через відсутність державних замовлень.  Люди півроку не отримують повноцінної зарплати. З усього колективну залишилася п'ята частина», - заявив А.Кінах.  Він наголосив, що «Південмаш» є  перлиною української ракетно-космічної галузі. Його втрата може стати дуже серйозною: країна загубить свої позиції на світовому ринку космічних послуг, залишиться без унікальних фахівців.

    Аналогічна ситуація і на Крюківському  вагонобудівному заводі. «У 2014 році підприємство знизило на 75 % обсяги виробництва, змушене було згорнути програми створення інноваційної техніки, скоротити чисельність робітників, що своєю чергою поступово призводить до втрати важливих науково-технологічних компетенцій, кваліфікованого кадрового потенціалу та зростання соціальної напруги. Потерпають від кризи і КрАЗ, і Кременчуцький сталеливарний завод», - зауважив президент УСПП.

     «Яскраве підтвердженням глибини кризи в українській промисловості є той факт, що зупиняються не малі і слабкі, а потужні галузеутворюючі наукоємні підприємства, наприклад – ракетно-космічної галузі. Це загрожує нам втратою позицій на відповідному ринку та цінних робочих кадрів. Надзвичайно складна ситуація і в судно- та автомобілебудівних галузях. Так,  у 2014 році автомобілебудування «просіло» на  35,7% у порівнянні з попереднім роком, а вагонобудування – на 76,2%», - навів приклад А.Кінах.

    Представники бізнесу закликають уряд і парламент терміново взятися за перегляд бюджету на 2015 рік з метою приведення його у відповідність до промислових проблем сьогодення, а також унормувати функціонування сфери державних закупівель,  відкоригувати фіскальні законодавчі нововведення з метою   максимального посилення економічного розвитку, виходу з кризи, базуючись на науково-технічному та кадровому потенціалі України.

    «Ходіння по світу з простягнутою рукою замість того, щоб піднімати з колін власну економіку  –   це шлях у прірву, до  деіндустріалізації.  Україна, попри всі загрози і втрати, має гігантський економічний потенціал. Для його повноцінної реалізації потрібна жорстка мобілізація ресурсів, активізація боротьби з корупцією та запровадження персональної відповідальності всіх можновладців за економічний розвиток країни», –  заявив президент УСПП.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.