• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Малий та середній бізнес в Україні - на межі виживання

    Опубликовано: 2015-01-22 08:19:11

    Підтримка малого та середнього бізнесу в Україні має бути головним  державним пріоритетом, оскільки успішна робота цієї сфери є гарантією розвитку якісної конкуренції в економіці,  сталого  економічного  зростання в цілому, насичення ринку товарами різного асортименту за оптимальними цінами,  найдієвішим інструментом  боротьбі з проблемами зайнятості та безробіттям,  що своєю чергою вирішує актуальні економічні, соціальні питання та значно пом’якшує соціальне напруження у суспільстві. 

     «Але поки уряд не поспішає реалізовувати конкретні програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Україні. Звучать тільки загальні тезиси щодо необхідності дерегуляції, а як це буде виконуватися, а головне – коли, невідомо», – заявив президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах. 

    А тим часом, наголошує громадський діяч, в Україні назріває чергова хвиля безробіття, пов’язана не лише з економічною кризою, а й з воєнними діями на сході та великою кількістю переселенців з цих регіонів. Як повідомили у Державній службі зайнятості, за станом на на 1 січня 2015 року кількість зареєстрованих безробітних в Україні становила 512,2 тис. осіб, а в період за  січень-вересень 2014 року рівень безробіття,  визначений за методологією Міжнародної організації праці, в середньому зріс на 1,8% порівняно з аналогічним періодом попереднього року.  

    «Це тривожні цифри, вони свідчать про майбутній спад платоспроможності населення, загальне зниження благополуччя українців, спад промисловості. Ці безробітні – працездані громадяни, більшість з яких, май вони належну підтримку та умови, готові були б розпочати власну справу. Однак програми сприяння розвитку малого і середнього бізнесу в Україні наразі реалізуються виключно на папері і обмежуються лише деклараціями. Реальні кроки влади часто бувають протилежними. Останній приклад – зміни до Податкового кодексу, ухвалені напередодні нового року», – констатував президент УСПП.

    За його словами, як і раніше, процес відкриття, а тим паче – закриття бізнесу – надзвичайно ускладнений, перевантажений паперовою тяганиною, на чому вигідно заробляють фірми-посередники. Важкий і сам процес адміністрування бізнесу, особливо це дається взнаки малому і мікробізнесу.  Вони витрачають чимало часу на вирішення дозвільних процедур, сплату податків, складання звітів, за невчасне подання цих документів стягуються величезні штрафи. Причому податківці не беруть до уваги людський фактор, який у малому бізнесі грає  надзвичайно велику роль.

    «Окремі податкові новації, запроваджені з нового року, ще більше ускладнять цей процес. Чимало малих підприємців уже згортають свій бізнес. Але ми вважаємо, що саме в умовах кризи уряду необхідно приділити найбільше уваги розвитку та підтримці малого та середнього бізнесу, адже він більш гнучкий, його безперешкодний розвиток сприятиме пожвавленню економічного зростання і зниженню безробіття», – вважає А.Кінах.

    Він наголосив, що в Антикризовій програмі спільних дій влади і бізнесу, яку напередодні нового року ухвалила Антикризова рада громадських організацій України, для забезпечення підтримки і розвитку малого та середнього бізнесу пропонується, щонайперше,  розробити загальнодержавну програму розвитку малого та середнього бізнесу, забезпечити її виконання, призначити відповідальних за її реалізацію осіб. 

    Одним з головних критеріїв, які гарантуватимуть успішний розвиток малого та середнього бізнесу в Україні,  є зниження фіскального тиску на діяльність суб’єктів підприємництва, зрозумілість і прозорість українського податкового законодавства та доступність мікрокредитування на рівні 3-5% річних в національній валюті. 

    Також промисловці і підприємці пропонують створити інформаційно-роз’яснювальний портал, що сприятиме підвищенню фінансової грамотності в суспільстві і вирішенню питань, пов’язаних із заснуванням, закриттям бізнесу, оформленням та подачею документів, поточними питаннями, що стосуються роботи бізнесу тощо. Також у програмі міститься зауваження, що одним з головних чинників, які гальмують розвиток середнього класу в Україні,  є  незбалансована податкова політика та відсутність дієвих реформ податкової системи, а неефективність ухвалених законів у податковій сфері обумовлені відсутністю єдиного центру відповідальності за їх виконання.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.