• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Енергетична безпека України: як пережити зиму. Екстрені заходи чи популістські заяви нової влади?

    Опубликовано: 2014-12-10 08:22:12

    «Круглий стіл» «Енергетична безпека України: як пережити зиму. Екстрені заходи чи популістські заяви нової влади?», організований Київським прес-клубом та Інститутом аналізу та прогнозування за підтримки Міжнародного Вишеградського фонду, зацікавив показну когорту ЗМІ. Представників одних лише телеканалів прибуло з півтора десятка. А ще почути гірку правду й рекомендації щодоенергетичного порятунку нації прийшли репортери двох десятків інформагенцій, щоденних газет та Інтернет-ресурісів. 
    Наскільки спікери зустрічі виправдали їхні надії, покаже моніторинг ЗМІ. (Та й то – відносно.Головний редактор однієї з провідних інформагенцій якось виправдовувався перед нами щодо відсутності публікації про нашу акцію… браком інформаційного приводу. У його колег з інших ІА вийшли обширні аналітичні матеріали, зате «авторитетний фахівець» з їхнього агентства не знайшов приводу навіть для інформації, не те що аналітики…). Сама ж тема, на жаль, є топ-новиною останніх днів настільки, що медіа-ажіотаж пояснюється просто: хто нарешті вкаже панацею?
    У нашій розмові взяли участь голова Конфедерації вільних профспілок України, голова Незалежної профспілки гірників України Михайло ВОЛИНЕЦЬ; голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї, міністр палива та енергетики України (1999, 2005-2006 рр.) Іван ПЛАЧКОВ; екс-міністр із питань житлово-комунального господарства України, народний депутат III, V та VI скликань Олексій КУЧЕРЕНКО, народний депутат VIІ скликання Олександр БРИГИНЕЦЬ; експерти з енергетичних питань Валентин ЗЕМЛЯНСЬКИЙ та Микола ТИХОНОВ.
    До того, як слово взяв Михайло Волинець, голова правління Київського прес-клубу Юрій ПЕРЕСУНЬКО процитував повідомлення Інтерфаксу України, яке цитувало… нового міністра культури В’ячеслава Кириленка. Віце-прем’єр, у свою чергу, процитував міністра енергетики, що до наступного понеділка – 15.12.14 – «буде вирішено проблеми з дефіцитом енергоносіїв».
    … Пан ВОЛИНЕЦЬ не приховував розпачу. Він із іншим учасником форуму О. Бригинцем тільки-но повернувся з Львівсько-Волинського басейну.На його переконання, ситуація надто гостра, щоб щось приховувати. ТЕС та ТЕЦ щомісяця в мінусі 1,5 мільйоном необхідних їм тонн вугілля. Станом на сьогодні найдовше протримається Старобешівська ТЕС (сина В. Януковича) – «цілих» 20 днів. Запорізька має витримати без поповнення ще 12 днів. Решта – лічені дні: Ладижинська і Зміївська – 8, Придніпровська – 6, Трипільська й Вуглегірська, відповідно, – по 4 і 3,5 дні. У Луганської, приміром, вугілля залишилося менше ніж на добу.
    Можна знову придбати вугілля за кордоном. Або віялово і масово відключати споживачів. Чи домовлятися із сепаратистами і Росією. Бо подальше замилювання очей аваріями – як-от на Запорізькій АЕС, – та дефіцитом вугілля від виходу населення на вулиці владу не врятує. Аварії на станціях, на жаль, надто часте явище – так. Крім того, атомні станції «покривають» лише трохи більше половини необхідної норми електроенергії.
    Можна знову купувати в Австралії та ПАР, але на доставку піде місяць. Можна силовим методом змусити споживачів «економити» електроенергію, але тоді підприємства просто зупиняться і тисячі працівників вийдуть перекривати вулиці й окупувати владні будівлі. Ще можна вивезти 2 млн тонн з АТО, але – крім витрат на зарплати шахтарям і згоди на вивезення з боку сепаратистів – доведеться ще й оперативно ремонтувати зруйнований залізничний вузол у Дебальцевому. Ну і найнеприємнішийваріант для радикалів – «імпорт енергії від агресора». А той ще й виставив умову їїтранзиту до окупованої ним АРК.
    «Я чую зойки із протестами щодо закупівлі вугілля в сепаратистів, бо ті буцімто отримані гроші пустять на закупку зброї. Але Росія давно наводнила регіон такою кількістю зброї, що вона там аж зайва», – емоційно підсумовував пан Волинець. Нагадав, що енергоринок заборгував ТЕС і ТЕЦ 2,6 млрд грн, які до кінця року збільшаться до всіх 3,2.
    Іван ПЛАЧКОВ закликав незабувати, що енергетика Україниживиться не самим лише вугіллям. Дисбаланс споживання на шкоду видобутку, на його думку, все одно не призведе до катастрофи, бо перетікання з російської енергосистеми існує ще з кінця 40-х років минулого століття, воно не дасть «загнутися» і нині. Вугілля, на переконання пана Плачкова, Україні купувати все ж доведеться, і не лише в Росії, а й ПАР та Австралії. Соціальних потрясінь, які неодмінно будуть в разі «прикручування» енергетичного вентиля, допустити не можна. Хоча з газопостачанням проблеми як були, так і будуть, вважає голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї.
    Екс-міністр палива та енергетики України вважає, що слід дуже оперативно створювати надзвичайну міжвідомчу комісію, яка має засідати онлайн для вирішення поточних проблем. «Попри протиріччя між АПУ та КМУ», – підкреслив він. Експерт переконаний, що слід укласти баланс споживання енергоресурсів і розподіляти ресурси «крізь призму» кожного конкретного населеного пункту. Транзиту до АРК допускати не слід, вважає І. Плачков.
    Має бути оптимізовано й тарифну політику в енергетиці, вважає він. Переконаний, що населення, щомісяця оплачуючи послуги мобільного зв’язку у розмірі принаймні 50 грн, морально готове сплачувати тих же 50і за електроенергію. Аби лише вона була завше.
    Згаданий раніше Олекса БРИГИНЕЦЬ різко негативно оцінив «розторопність» уряду, починаючи з серпня, зазначивши, що Росія чітко прорахувала, що, крім газу, зможе дошкулить Україні ще й вугіллям. Екс-нардеп зазначив, що неодноразово писав про цю загрозу в уряд, але жодної переконливої відповіді не отримував.Запевнивши, що, звичайно, він проти придбання вугілля, газу й електроенергії в РФ, все ж примирливо погодився, що – оскільки газ все одно купується – цього року брати й решту доведеться:«За аналогічної політичної і військової ситуації ми видобудемо наступного року на третину менше, ніж навіть цьогоріч».
    Як вірогідний сценарій прогресу екс-нардеп назвав відродження атомної енергетик, застерігши, що нові міністри мають відмовитися від алгоритму діяльності Кабміну В. Януковича – «інакше щомісячної катастрофи не уникнути». Слід реформувати і саму вугільну галузь, вдосконалювати енергозбереження. «Серйозним викликом» для України пан Бригинець назвав нинішні події, зокрема, в енергетиці. На його думку, має бути розроблена програма, яка через певний час приведе Україну до енергетичної незалежності, «що «цілком можливо».
    Олексій КУЧЕРЕНКО не втримався від власної оцінки подій«в якості споживача».Залишивши пошук технологічних важелів вузьким фахівцям, він зупинився на фінансовому аспекті проблеми. Нагадав, що джерела збагачення українських лідерів у FORBESпоходять саме з енергогалузі.
    Спитав себе/всіх, хто несе персональну відповідальність за парадоксальну ситуацію в ПЕК – до останнього тижня один центр прийняття рішень був у Мінпаливенерго в пана Продана, а другим став орган, який мав би регулювати, – Національна комісія з регулювання енергетик та комунальних послуг. Створена лише в серпні, вона фактично починала з нуля. «Керівник комісії нині – вже міністр. Що тепер робитиме ця комісія?», – задавав банальні непрості питання екс-міністр ЖКГ. Якби – замість введення надзвичайних заходів, було введено надзвичайний стан, його б це заспокоїло. «Штаб, я так розумію, є – це уряд. Три тижні тому звільнили – за спробу імпорту електроенергії з Росії – заступника міністра. Сьогодні, виявляється, вугілля таки купуватимуть. Логіка де? Газу у сховищах було «більше, ніж», але сьогодні вже інша інформація – «менше половини», – на це все в оратора відповідей, судячи з усього, немає.
    Самою постановкою питання про ціну експорту російської електроенергії до КримуО. Кучеренко обурився не менше, запропонувавши говорити щонайбільше про вартість української енергії для АРК. Скептично оцінив він і перспективи потрапляння коштів до державної скарбниці.
    Намагаючись не вводити аудиторію в депресію, а лише «з’ясувати факти», пан Кучеренко схвалив пропозицію І. Плачкова щодо створення оперативного штабу. Далі озвучив кілька вже дрібніші моменти, котрі мали б допомогти нейтралізувати напругу. Почав зі встановлення лічильників – «люди напружаться, побачивши нові платіжки».  Більше надії  на спокій він залишив власникам приватних будинків, а мешканцям багатоквартирних, певен пан Кучеренко, доведеться сутужно через відсутність доступу до лічильників тепла... Усе мало робитися, фігурально кажучи, вчора, а тепер доводиться – абияк – робити «на марші», ремствував…
    Микола ТИХОНОВнагадав, що так і не відомо, скільки реально ми споживаємо, отримуючи дотації, до того ж усе ще тотально залежимо від РФ. Латання прориву в існуючій енергетичній «дірі» він уявляє виключно коштом енергетичної незалежності України.
    Усіх попередніх спікерів Валентин ЗЕМЛЯНСЬКИЙ – якось не надто й жартома–звинуватив у «напусканні туману». На його переконання, уникнути імпорту вугілля не вдасться, бо основна проблема полягає в тому, що «ніхто нічого не робить». Причина, певен експерт, проста: газове лобі «воює» з вугільним, а в народу чуби тріщать. Час на подолання проблеми з вугіллям втрачено, ймовірність громадських хвилювань через фактичне визнання анексії Криму та ДНР більш ніж реальна. Уряд вичікує, шукає третій вихід. Щось на кшталтвведення для підприємств третьої робочої зміни – так точно спаде напруга в пікові години. Або використають південноафриканське  вугілля, хоча його 250 тисяч тонн лежать без руху на час кримінального розслідування щодо зловживань при закупці. (А те далеке вугілля ще й, подейкують, погано горить…)
    КМУ так думає, проінформував пан Землянський, що вдасться придбати донецьке вугілля не в сепаратистів, а в державних шахт на підконтрольній Україні території. Однак сепаратисти запевняють, що без їх благословення і те, не їхнє, вугілля нікуди не поїде.
    Тож або сидітимемо в холодній темряві, або домовимося. Наступні мінські перемовини відіграватимуть у пошуку компромісу неабияку роль.
    … Наостанок Михайло Волинець закликав ЗМІ давати правдиву інформацію, тож останні півгодини стали телеексклюзивами його, І. Плачкова, О. Кучеренка та В. Землянського.
    І. ВАЛИЧ
    Світлини З. Куценко та автора

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.