• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Лазерна корекція зору: побачити все – на скільки це реально

    Опубликовано: 2014-11-23 14:44:46

    За даними ВООЗ, 285 мільйонів людей у світі мають поганий зір. 45 млн – не бачать взагалі. Короткозорість є одним із лідерів серед подібних захворювань. Люди вирішують цю проблему тим, що одягають окуляри, починають користуватися лінзами або ж роблять лазерну операцію. Ми намагалися проаналізувати на скільки це ефективно.

     

    В Україні досить багато клінік, що спеціалізуються на виправленні зору за допомогою лазера. І всі вони гарантують чудовий результат після проведення подібної процедури. Для того, щоб зробити лазерну корекцію, пацієнту необхідно пройти тривалу діагностику, де визначають дуже багато деталей, від яких залежить подальші дії лікарів. Але і цього в результаті виявляється замало…

    «Лазерна корекція зору, як і вся медицина, постійно покращується. У нашій практиці в лікарні не було ні одного випадку, коли після подібної операції люди втрачали зір. Ми працюємо за новітніми методами та гарантуємо чудові результати», – розповідає офтальмолохірург медичного центру Наталія.

    Іншу думку ми почули від лікаря, який три роки тому займався цією професійною діяльністю. «Я працювала декілька років у одній з приватних лікарень, які спеціалізувалися з лазерної корекції зору. Надивилася я багато. Ось, бачите, сама в окулярах ходжу. Мені пропонували лікарі зробити операцію. Я, звичайно, відмовилася, не хочу ризикувати – можу потрапити в той незначний відсоток людей, у яких виникають ускладнення».

     

    Загальні протипоказання

    Існує перелік причин, через які відмовляють в проведенні операцій з корекції зору. Є такі, що не дозволяють це зробити в силу обставин: наприклад, вік (немає 18 років; а потрібно, щоб очне яблуко повністю сформувалося), вагітність чи годування грудьми (через зміну гормонального фону, що призведе до неефективності процедури). Інші ж забороняють подібну процедуру взагалі. До них відносяться цукровий діабет та інші ендокринні захворювання (виникають у разі порушення функції залоз внутрішньої секреції), імунодефіцит, аутоімунні захворювання (помилкове сприймання імунною системо клітин організму, як чужорідних тіл), катаракта (помутніння кришталика), глаукома (підвищення внутрішньо очного тиску), прогресуюча короткозорість тощо.

    Такі протипоказання невипадкові. Проведено дуже багато досліджень вченими та лікарями з приводу наслідків лазерної корекції зору. У клініках не захочуть брати на себе таку серйозну відповідальність, тому не ризикуватимуть проводити операції тим людям, що мають якісь серйозні причини, щоб їм відмовити.  

                                                                  

    Лазерна корекція зору та її види

    При операції вплив відбувається на рогівку ока, через яку проходить світло і з неї формується зображення. Її форма (кривизна) при корекції змінюється і, за рахунок цього, картинка починає фокусуватися на сітківці (оболонка ока, яка надсилає побачене до мозку), так, як і має бути, а не перед нею.

    «Існує декілька видів подібних операцій. Вони відрізняються між собою методом проведення, швидкості відновлення 100% зору, ціною тощо. Серед найвідоміших: Lasik (Ласік), Lasek (Ласєк), Epi-Lasik (Епі-Ласік), ФРК. Спільно з лікарем пацієнт після проходження діагностики вирішує щодо типу проведення корекції», консультує офтальмолохірург медичного центру зору Наталія.

    Якщо ви носите лінзи, то від них потрібно буде відмовитися за мінімум 2-3 тижні до лазерної корекції зору. Причина в тому, що лікарі повинні встановити ваш точний зір, а користування лінзами це зробити не дозволить.

     

    Наслідки операції

    Зазвичай люди задоволені результатами, але є певний відсоток пацієнтів, у яких виникли ускладнення. Можуть бути різні запалення, помутніння рогівки. При яскравому сонці  можна буде ходити тільки в сонцезахисних окулярах, оскільки проміння «різатиме» очі. Дуже часто з’являться «куряча сліпота» (поганий бачення в темноті). Лікарі це пояснюють тим, що при операції корегується гострота зору, а не змінюється повністю зоровий апарат. Тому, відповідно, й лишається різниця при переході людини, бувшої короткозорою, в «світло-тінь». 

    Також може з’явитися своєрідний оріол (пацієнт бачитиме райдугу в оці), двоїння в очах, відблиски від предметів, пелена, синдром сухого ока. Якщо при дуже тонкій рогівці вам зробили не той вид корекції, є ймовірність дистрофії рогівки, в результаті якої може зникнути зір взагалі. Тому дуже важливо зробити правильну діагностику перед такою процедурою.

    Ну і звичайно недокорекція – коли ваш зір не став 100%. Деякі клініки пропонують після подібної ситуації безкоштовну другу операцію. Але ж іноді це «недо» не відразу видно, а потім про безоплатність лазерної корекції і мова йти не може.

    А от виявилася міфом інформація про те, що після народження дитини, у жінки, яка до того зробила лазерну корекцію зору, знову буде короткозорість. Як стверджують спеціалісти різних галузей медицини, що це неможливо. Єдине що, то це після проведення операції не можна вагітніти протягом 3 місяців.

     

    Вам зробили лазерну корекцію зору і, на щастя, не виникло ускладнень, все-одно пам’ятайте про обмеження, які зазначають офтальмологи. Працівник Медичного центру Марія розповідає: «Ніяких занадто сильних фізичних навантажень. Адже навіть здоровим людям вони не рекомендуються. Протипоказанні деякі види спорту, наприклад бокс, боротьба, східні єдиноборства тощо. Не можна користуватися косметикою, вживати алкогольні і газовані напої протягом 10 днів. Слід обмежити підйом вантажів більше 10 кг протягом одного місяця. На такий же термін забудьте про басейн, сауну, баню та солярій. Це далеко не повний перелік. Весь ви отримаєте від клініки, якщо все ж таки наважитеся на операцію».

     

    Чи погіршиться зір знову

    Лікарі перед процедурою попереджають про нестабільність зору на початку та поступове його вирівнювання. І для його остаточного «всебачення» потрібен певний період часу: комусь 2 дні, а комусь півроку.

    Дуже часто в людей погіршується «чітке зображення світу» в результаті інших хвороб, наприклад захворювання хребта, наявність в організмі паразитів і т.д. І, крім того, що була зроблена лазерна операція, необхідно позбутися першопричин. Адже вони знову можуть вплинуть на повернення незадовільного зору.

    «Якщо ви зробили операцію декілька років тому і у вас почав падати зір – є вірогідність, що у вас запалення очей, сходіть до лікаря,   розповідає офтальмолог Юлія, – або ж у вас знову почала прогресувати короткозорість. Це пов’язано із способом життя та недотримання правил роботи за комп’ютером, читання книг тощо. Не забувайте, що після 40-45 років все-одно доведеться «вдягнути окуляри», тому що почне розвиватися «вікова далекозорість».

     

    «Робила лазерну корекцію зору три з половиною роки тому. Методика вроді Ласек називалася. Через слабку сітківку спершу провели операцію з її укріплення. Перших декілька днів після корекції боліли очі, неприємно було. Зір поступово покращився – за діб 3-5. Потім ходила тричі на перевірку в лікарню. Спершу через декілька тижнів, опісля за місяць і аж після півроку. Наразі вже вдруге падає зір на одному оці (уперше – два роки тому). Сходила до клініки – виписали краплі. Допомогли. Наступного разу вже самостійно без консультацій придбала такі ж. Інших погіршень ніколи не помічала. Операцією сповна задоволена», – ділиться своїми враженнями Олена.

     

    Робота над здоров’ям

    Альтернатива будь-яких операцій, лінз та окулярів є наполеглива робота над покращенням зору за допомогою різних вправ, обмеження навантажень, дотримання спеціальної дієти та здорового способу життя.

    Головне в гімнастиці для очей кожного дня займатися по 2-3 рази. Олександр розповідав, що йому знадобилося два роки, щоб зробити свій зір 100% (ліве око раніше було 0,4, праве – 0,7). Але такі вправи, як каже офтальмолог, треба робити постійно. Про це згадував і Олександр: після того, як він припинив робити їх, немає тієї максимальної чіткості зображення.

    Що ж входить у комплекс вправ? Наведу ті, що вже були перевірені людьми та отримали позитивні відгуки. Гімнастика триває 5 хвилин. Кожну вправу робити 5-10 разів. Очима вимальовуєте уявні геометричні фігури: коло, квадрат, трикутник тощо. Спершу за годинниковою, потім проти годинникової стрілки. Далі дивимося вгору, вниз, вліво, вправо та різні кути. Потім фокусуємося на наближеному та віддаленому предметах. Спершу потрібно дивитися на те, що добре видно, що знаходиться поряд. Опісля різко переводити погляд  на об’єкт, що знаходиться за 10-20 метрів (суворих обмежень немає). У перервах між вправами треба моргати очима. Це дозволяє їм трохи перепочити.

    Крім застосування гімнастики для виправлення поганого зору, доведеться частково змінити спосіб життя: більше перебувати на свіжому повітрі, не робити навантаження на очі – дотримуватися «гігієни читання», менше сидіти за комп’ютером та телевізором. Ну і звичайно здоровий сон та хороший настрій.

    Є ще безліч методик для покращення зору. Детально вони описані в книгах Вільяма Бейтса та Володимира Жданова, який за основу взяв рекомендації попереднього автора та покращив їх. 

    Іноді до комплексу вправ додають каплі для очей та вітаміни, але офтальмолог розповідає, що можна обійтися без цього.

    Щоб був ефект від таких занять, не можна пропускати ні одного разу. Це займає дуже мало часу, тому не треба лінуватися, щоб виконувати все вчасно та сумлінно.

     

    Отже лазерна корекція зору – це операція, яку краще робити з великої необхідності. Адже хоч вірогідність ускладнень незначна, але все ж таки вона існує. Є й інші способи «чіткого бачення світу». Якщо людина хоче відкоригувати свій зір, то наполегливість у виконанні спеціальної гімнастики принесе свої результати. Будьте зваженими у питаннях власного здоров’я.

     

     

    Олеся Савенко

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.