• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Електронне адміністрування ПДВ

    Опубликовано: 2014-11-17 08:37:35

    Інтернет - семінар начальника інформаційно - комунікаційного управління ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області Манушак Осипової на тему: «Електронне адміністрування ПДВ».
     
     Питання 1. В чому полягає електронне адміністрування ПДВ та чи поширюється це на всіх платників ПДВ?
     Основні положення електронного адміністрування полягають у наступному:
     - з 1 січня 2015 року звітність із ПДВ має подаватися всіма платниками виключно в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб;
     - усі податкові накладні складатимуться виключно в електронному вигляді та реєструватимуться в Єдиному реєстрі незалежно від розміру ПДВ;
     - облік сум ПДВ, сплачених платником під час імпорту товарів на митну територію України;
     - з нового року усім платникам ПДВ буде відкрито цільові банківські електронні рахунки, на які кошти в сумі ПДВ будуть зараховуватися лише з власного поточного рахунку та перераховування з якого буде виключно до Державного бюджету в сумі податкових зобов'язань з податку на додану вартість, що підлягає сплаті за наслідками звітного податкового періоду або на спецрахунок с/г виробника, який перебуває на
    спецрежимі;
     - впроваджується нове поняття «Сума податку, на яку платник має право видати податкові накладні» та законодавчо встановлено формулу розрахунку такої суми».
     В Податковому кодексі є норма, яка дозволяє відображати у складі податкового кредиту суми ПДВ по сплачених транспортних квитках, готельних рахунках та рахунках на послуги зв'язку без податкової накладної.

     Питання 2. Як стосовно первинної документації отриманої без формуваня податкової накладної?
          Якщо ви маєте на увазі транспортні квитки, готельні рахунки або рахунки за послуги зв'язку та  фіскальні касові чеки, то вони є підставою для формування податкового кредиту звітного періоду без наявності податкової накладної. Новацією є те, що тепер всі платники мають відображати вказані документи у відповідному реєстрі, електронна копія якого буде включена до  складу звітності по ПДВ. Форма, порядок заповнення і подання такого реєстру буде встановлено відповідно до вимог розділу II Податкового кодексу».
     
     Питання 3. Що таке ПДВ-рахунки? Для чого вони потрібні?
     Одним з основних елементів системи електронного адміністрування ПДВ є запровадження для усіх платників ПДВ окремих електронних рахунків. Це цільові рахунки з особливим режимом, на який кошти в сумі ПДВ будуть зараховуватися платниками лише з власного поточного рахунку за певних обставин.
     Наприклад: з Нового року  впроваджується нове поняття «Сума податку, на яку платник має право видати податкові накладні» та законодавчо встановлено формулу розрахунку такої суми. Якщо платник повинен зареєструвати в Єдиному реєстрі податкову накладну, а сума ПДВ у такій накладній більша, ніж сума податку, на яку платник має право її видати згідно з проведеним обрахунком, такий платник зобов'язаний із власного поточного рахунку перерахувати на ПДВ-рахунок суму податку, якої не вистачає. Також на рахунок у системі електронного адміністрування податку на додану вартість з власного поточного рахунку платника будуть зараховуються кошти в сумі податку, отриманого від покупців при проведенні операцій з продажу товарів/послуг за готівкові кошти або при проведенні  бартерних (товарообмінних) операцій. Безпосередньо з цього рахунку банком на  підставі реєстру Державної фіскальної служби України буде проводитися  перерахування до Державного бюджету  податкових зобов'язань за підсумками  звітного податкового періоду, відповідно до  задекларованих у податковій декларації з  податку на додану вартість результатів. Якщо на ПДВ-рахунку буде недостатньо коштів для сплати зобов'язань в бюджет, поповнення буде проводитися платником з власного поточного рахунку.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.