• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Юрій Дерев'янко: під люстрацію потраплять всі чиновники без виключення

    Опубликовано: 2014-08-15 19:32:07

    Закон "Про очищення влади" передбачає, що перевірку повинні пройти всі чиновники і державні службовці без виключення.

     

    Про це в ефірі телеканалу "Рада" заявив народний депутат Юрій Дерев'янко.

     

    "Перша черга – це керівники органів виконавчої влади, міністри, керівники cлужб і агентств. Друга черга – це їх заступники і керівники підрозділів. І третя черга – це ті рядові службовці, які працюють у відповідних органах. Безумовно, це не буде миттєво", - пояснив нардеп.

     

    "Сьогодні ми маємо закон про очищення влади і всі ті механізми, які в ньому закладені, дозволяють об'єктивно перевірити кожного посадовця і кандидата, який хоче стати державним службовцем відповідно до чітких критеріїв, які так само виписані законом", - додав він.

     

    За його словами, людина, яка не пройшла перевірку, буде позбавлена на 10 років права обіймати державні посади.

     

    Зокрема, Дерев'янко наголосив, що буде перевірятися, чи була людина агентом КДБ, або керівником у вищих ешелонах компартії від району області і вище. Так само, зазначає він, не зможе отримати державну посаду людина, яка пов'язана з терористичними, сепаратистськими діями.

     

    "І найголовніше: якщо будь-який чиновник сьогодні не зможе пояснити свої статки і статки близьких осіб, це так само означатиме, що він не пройшов цю перевірку", - наголосив нардеп.

     

    Він також пояснив, що закон не передбачає створення якоїсь спеціальної однієї єдиної люстраційної комісії, яка цим буде займатися.

     

    "Законом пропонується, щоб ці критерій перевірялися відповідними державними органами. Наприклад, якщо мова йде про перевірку майна, то це Податкова. Якщо ми говоримо про речі, пов'язані із порушенням законів, то це органи прокуратури, СБУ, МВС", - зазначив Дерев'янко.

     

    Він підкреслив, що безпосередні виконавці, які будуть здійснювати відповідну перевірку, будуть захищені від тиску керівництва.

     

    "Цей весь процес буде здійснюватися публічно, суспільство може стежити за тим, який чиновник зараз перевіряється. Відповідна інформація буде міститися на офіційному сайті органу, де ця людина працює та на сайті Агентства з питань державної служби", - заявив нардеп.

     

    "І в разі, якщо результати перевірки не будуть співпадати з точкою зору громади, за запитом перевірку можна буде провести ще раз  і на ній рішення уже буде ухвалювати спеціальна комісія, де будуть присутні і ЗМІ. Тобто, суспільство зможе безпосередньо контролювати процес", - додав він.

     

    За словами Дерев'янка, всі повинні зрозуміти, якщо суспільство зараз не активізується і не візьме це питання на жорсткий контроль, то воно "може бути заговорене".

     

    "Депутати собі думають, що цей законопроект до другого читання і не дійде, що зараз уже скоро вибори, і не буде необхідної кількості депутатів для прийняття рішень. Але дуже важливо, щоб закон про очищення влади почав працювати уже до виборів", - наголосив нардеп.

     

    Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон "Про очищення влади" у першому читанні.

     

    Прес-служба народного депутата Юрія Дерев'янка

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.