• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Підвищення ренти на газ і на нафту можуть призвести до занепаду цілої галузі

    Опубликовано: 2014-07-31 07:55:17

    Народний депутат України Олег Канівець переконаний у тому, що запровадження нового фіскального обтяження у вигляді збільшення ставки плати за користування надрами до 70% може згубно вплинути на газовидобувну галузь в Україні.
     
     «Україна сьогодні перебуває в стані війни з РФ - найбільшим постачальником газу для нашої держави. Газовий вентиль нам перекрито, а невдовзі опалювальний сезон. В таких умовах країні конче необхідний розвиток енергетичної галузі. Збільшення обсягів газу власного видобутку забезпечить енергонезалежність держави. А це напряму залежить від спроможності українського уряду збалансувати інтереси держави і бізнесу, створивши сприятливий інвестиційний клімат для приватних газовидобувних підприємств, в першу чергу підприємств з іноземним капіталом», - переконаний Олег Канівець.
     
    Аналізуючи  ситуацію, що склалася, народний обранець пропонує кілька рекомендацій для ефективного розвитку нафтогазового сектора: по-перше – уряд робить стратегічну помилку, збільшуючи навантаження на нафтогазову галузь. Навпаки, за збалансованого і системного підходу Уряд повинен стимулювати гравців нафтогазового ринку, спростивши державне регулювання в цій галузі, яка може стати головним двигуном економіки і допоможе Україні зіскочити з «газової голки Кремля»; по-друге – запровадити диференційований податок на користування надрами. Компанії, які отримали у своє розпорядження готові родовища ще за часів радянської доби, по суті, не вкладали великих коштів і користуються свердловинами, де можна лише відкрити вентиль і видобувати газ. Такі компанії справді мають високу рентабельність, відповідно платежі за користування надрами повинні бути більшими; по-третє – для компаній, які сьогодні інвестують в пошук, буріння і облаштування свердловин має бути інший підхід з врахуванням затрат. Найголовніше, цей підхід має бути таким щоб не зупиняти залучення інвестиційних ресурсів; по-четверте – переглянути загальний баланс витрат на закупівлю імпортного газу, фактичне споживання і видобуток власного ресурсу. Знайти оптимальні механізми в цьому балансі. Забезпечити поетапне підвищення відпускних цін на газ власного видобутку для ПАТ "Укргазвидобування" з 419 до 800 грн. за тис м3. Це дасть змогу залучити в бюджет додатково 3 млрд. грн. вже у перший рік; по-п’яте –  забезпечити нарощування видобутку природного газу шляхом поновлення ресурсної бази вуглеводнів, а саме спростити бюрократичні процедури для отримання спеціальних дозволів на геологічне вивчення нових площ як для підприємств державного сектору, так і для приватних підприємств, які справді ефективно працюватимуть на цьому ринку.

    Олег Канівець наводить як приклад те, що у Західному регіоні для ПАТ «Укргазвидобування» протягом останніх 7 років було видано лише 3 спеціальні дозволи на геологічне вивчення, при щорічній потребі як мінімум 5 спецдозволів. «Необхідно постійно збільшувати пошуково-розвідувальне буріння. Працювати над законодавчим врегулюванням спрощення оформлення земельних ділянок. З цього питання мною якраз розробляється відповідний проект Закону України, який невдовзі буде запропоновано на розгляд парламенту. Одноразове наповнення бюджету призведе до зменшення газовидобутку та втрат бюджетних надходжень у наступні періоди. Неможливість держави Україна вкладати гроші у геологічне вивчення супроводжуватиметься відбиранням коштів в інвесторів, метою яких є розвідка нових ресурсних баз та збільшення газовидобутку», - наголошує парламентар.
     
    Прес-служба народного депутата О.КАНІВЦЯ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.