• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Обращение Гриценко к Турчинову по ситуации в Донецкой и Луганской областях

    Опубликовано: 2014-05-08 10:17:01

    Вчора кандидат на пост Президента України, лідер політичної партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко звернувся до в.о. Президента України Олександра Турчинова щодо недопущення проведення незаконного місцевого референдуму в Донецькій та Луганській областях та забезпечення проведення виборів 25-го травня у цих областях.

    Наводимо повний текст звернення:

    Олександре Валентиновичу!

    Звертаюся до Вас у зв’язку з ситуацією, що склалася у Донецькій та Луганській областях.

    До мене як до кандидата в Президенти України на виборах 2014 року останнім часом надходить велика кількість звернень від членів виборчих комісій у Донецькій та Луганській областях, які повідомляють про факти спокунання їх до участі в організації місцевого референдуму з питань правового статусу відповідних областей. При цьому масового поширення набули випадки погроз та залякувань, які здійснюються озброєними особами. Надходить інформація про побиття та викрадення окремих членів комісій, які відмовляються від участі в організації зазначеного референдуму.

    Водночас, до завдань виборчих комісій з виборів Президента України, визначених Законом України “Про вибори Президента України”, питання організації місцевих референдумів не віднесено.

    Відповідно до статті 73 Конституції України виключно всеукраїнським референдумом вирішуються питання про зміну території України. Питання правового статусу окремих областей України за змістом Закону України ”Про всеукраїнський референдум” також мають вирішуватися на всеукраїнському референдумі.

    Однак, всеукраїнський референдум із зазначених питань не оголошувався, відповідні комісії з проведення референдуму Центральною виборчою комісією не утворювалися.

    Таким чином, членів окружних та дільничних комісій шляхом погроз та насильства примушують до вчинення незаконних дій.

    За таких умов на території згадуваних областей унеможливлюється нормальна робота виборчих комісій, що ставить під загрозу проведення 25 травня 2014 року голосування з виборів Президента України.

    Викладене підтверджує систематичні повідомлення засобів масової інформації про спроби зміни конституційного ладу України шляхом насильства та виникнення масових безпорядків, що супроводжуються насильством над громадянами, обмежують їх права і свободи, які мають місце на території Донецької та Луганської областей.

    Враховуючи необхідність нормалізації обстановки, відновлення правопорядку, конституційних прав і свобод громадян, створення умов для нормального функціонування органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також зумовлену суспільно-політичною ситуацією нагальну потребу у проведенні 25 травня 2014 року голосування на виборах Президента України, звертаюся до Вас, Олександре Валентиновичу, з такими пропозиціями:

    1. Доручити Генеральному прокурору України, Голові служби безпеки України, Міністру внутрішніх справ України негайно вжити заходи щодо захисту членів виборчих комісій і недопущення проведення незаконного місцевого референдуму в Донецькій та Луганській областях.

    2. Організувати невідкладний розгляд Верховною Радою України проекту Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо гарантії проведення дострокових виборів Президента України та проміжних виборів до Верховної Ради України в умовах надзвичайного та воєнного стану) №4698 від 14.04.2014 з метою забезпечення можливості проведення виборів Президента України в умовах надзвичайного стану.

    3. Після прийняття парламентом та набрання чинності зазначеним законом увести в установленому законом порядку надзвичайний стан на території Донецької та Луганської областей.

    4. Забезпечити відновлення правопорядку на територіях Донецької та Луганської областей до 25 травня 2014 року.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.