• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Законодатель поддерживает УКБС по люстрации в сфере госфинансов

    Опубликовано: 2014-04-25 16:39:51

    Ініціатива Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» щодо  проведення люстрації та забезпечення громадського контролю за діяльністю чиновників державних органів та установ у сфері фінансів підтримана законодавцем. Відповідні норми містить законопроект «Про люстрацію в Україні» (реєстр. № 4678-1), внесений на розгляд Парламенту.

    В контексті українських ініціатив щодо докорінного очищення влади від корупції УКБС ініціював проведення люстрації не лише чиновників виконавчої та судової гілок влади, а й посадовців, залучених до управління державними фінансами. А також введення громадського контролю за їх діяльністю та використанням державних коштів.

    Такий контроль УКБС пропонував, зокрема, здійснювати через створення громадських рад при Національному банку, Фонді гарантування вкладів, Державній іпотечній установі, Державному казначействі тощо. А також шляхом погодження з громадськістю кандидатур на ключові державні пости у сфері фінансів (у т.ч. до складу наглядових рад державних банків) та люстрації банкірів.

    Вказана громадська ініціатива знайшла відгук законодавця, який для очищення держапарату від осіб, які не відповідають люстраційним критеріям і через це є несумісними із виконанням державних функцій, запропонував віднести до суб`єктів люстрації і чиновників у сфері фінансів.

    Зокрема, згідно із законопроектом, пройти люстрацію повинні будуть члени Правління та члени Ради Національного банку, члени наглядових рад державних банків та банків, державна частка у статутному капіталі яких перевищує 50% чи становить величину, яка забезпечує державі право вирішального впливу на їх господарську діяльність.

    В УКБС вважають, що з прийняттям відповідних законодавчих норм, буде створено механізм для введення у владу професіоналів з позитивними моральними якостями, здатних ефективно та в інтересах всього суспільства виконувати завдання і функції держави.

    Одночасно, забезпечення прозорості в діяльності органів влади і кожного окремого посадовця, їх підзвітності і відповідальності перед громадянами дозволить зменшити рівень корумпованості влади, як одного з головних чинників незадовільного бізнес-клімату країни та її низької інвестиційної привабливості.

    Прес-служба УКБС

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.