• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Довідка проведення Днів меланоми в Україні

    Опубликовано: 2014-04-24 18:06:54

    22 листопада 2008 року Україна приєдналася до всесвітньої програми «Євромеланома», учасниками якої є 29 європейських країн. 21 травня 2009 року в Україні вперше було проведено День меланоми. З 2011 року соціальна акція набула всеукраїнського масштабу, участь в якій беруть як державні, так і приватні медичні заклади в усіх регіонах України.

     Координатором проекту «Євромеланома» в Україні протягом п’яти років є Заслужений лікар України, професор, доктор медичних наук, Головний лікар Інституту дерматології та косметології доктора Богомолець Ольга Богомолець, з ініціативи та під егідою якої регулярно впроваджуються проекти спрямовані на профілактику онкологічних захворювань шкіри серед українців.

     За 5 років проведення Днів меланоми в Україні було оглянуто 18 704 людини у яких виявили: 334 меланоми, що складає 1,79% від усіх оглянутих, 692 раки шкіри – 3,7%, 611 інших злоякісних паталогій шкіри – 3,27%. На консультації у спеціалізовані онкологічні центри було направлено 2415 осіб або 12,91%.

     У перші роки проекту безкоштовні огляди проводилися в лише м. Києві «Інститутом дерматології та косметології доктора Богомолець», в них було задіяно 5 лікарів.

    У 2013 році огляди проводилися в 30 містах України, в них було задіяно 145 лікарів-дерматовенерологів.

    Ольга Богомолець постійно здійснює заходи спрямовані на підвищення кваліфікації існуючих та підготовку нових висококваліфікованих лікарів-дерматовенерологів для медичних закладів України:

    2011-2013рр. – при підтримці партнера «Євромеланома» Лабораторії «La Roche-Posay» здійснено навчання 100 лікарів-дерматологів, для медичних установ придбано 80 дерматоскопів. 

    З 2012 року проведено 3 курси навчання  для Харківської медичної академії післядипломної освіти – підготовлено 45 курсантів.

    З метою профілактики захворювання на меланому серед мешканців віддалених регіонів впроваджено проект Дистанційної діагностики родимки. За три роки було оглянуто понад 3000 осіб.

    У співпраці зі ЗМІ здійснено ряд інформаційних компаній спрямованих на інформування населення України про ознаки захворювання (система «АКОРД меланоми»), його небезпечність та шляхи запобігання.

    Проект «День меланоми в Україні» став фундаментом щодо створення громадської системи охорони здоров’я, завданням якої стане попередження захворюваності через впровадження доступної дистанційної діагностики, проведення курсів та навчальних семінарів, інформування населення про ознаки та методи профілактики основних смертельних хвороб.

    Створення такої системи сьогодні підтримують Заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Лариса Мудрак, ПАТ «Оболонь», ТОВ «Астеліт» ( мобільний оператор Lifе ), компанії «Естет Медіа» та «WinTRADE ВРО Сompany», Український Медіа Холдинг (UMH group), представники ЗМІ та громадськості.

    За 5 років існування проекту «День меланоми в Україні» підготовлено 1468 інформаційних матеріали присвячених меланомі та онкологічній проблематиці. З них: 220 сюжетів вийшло на телебаченні, 89 на радіо, 220 матеріалів підготували друковані засоби масової інформації та 939 матеріали розміщено на новинних інтернет сайтах.

    У 2013 році Ольгою Богомолець у співпраці з ГО «Стоп меланома» в рамках підготовки до проведення всеукраїнського Дня меланоми було організовано та здійснено:
    - Курси підвищення кваліфікації для лікарів на базі Інституту дерматології та косметології доктора Богомолець
    - Майстер-клас для перукарів та косметологів
    - Відкрита лекція для головних лікарів та лікарів-дерматовенерологів з усієї України
    - Профілактичні огляди працівників АТ «Оболонь» на предмет виявлення злоякісних новоутворень шкіри. Було оглянуто 2 500 працівників заводу.
    - Компанією «WinTRADE ВРО Сompany» проведено телефонне соціологічне опитування мешканців столиці та міст-мільйонників

    В рамках анкетування було опитано 6331 особу, з них у Києві 4227 та 2104 у двох містах- мільйонниках ( Харків - 1005, Дніпропетровськ - 1099)

    Що таке меланома знають в Києві кожен 5 (19%) в регіонах кожен 10 (10%). Різниця пояснюється інформаційною та просвітницькою кампанію, яку в Києві протягом уже 5 років проводить Інститут дерматології та косметології доктора Богомолець.

    В гендерному аспекті про меланому знають 30% чол. або кожен третій і 70% жін – 2/3 від загального числа інформованих.

    Жінки частіше за чоловіків звертаються за допомогою до лікарів: за консультаціями та на видалення підозрілих новоутворень шкіри у медичні заклади приходять 15% чол. і 85% жін.

    - В рамках інформаційної кампанії створено сайти на яких кожен українець може
    знайти більш детальну інформацію про меланому та шляхи її профілактики: http://www.stop-melanoma.net та http://www.rodinki.com.ua

    У 2013 році День меланоми пройшов у 30 містах України.  В оглядах прийняли участь 147 лікарів-дерматовенерологів. Було оглянуло 9648 осіб щодо виявлення злоякісних новоутворень на шкірі. Виявлено 168 меланоми, 352 раки шкіри, 543 інших злоякісних новоутворень, 1444 пацієнта спрямовано в спеціальні онкологічні заклади.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.