• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Історія бібліотеки ім. В.Г.Короленка (Чернігівщина)

    Опубликовано: 2013-02-17 22:40:42

    Наприкінці ХІХ-го початку XX століть в архітектурі з'явився так званий національний стиль з використанням традиційної народної архітектури. Його суть полягала в переробці архітектурних форм у стилі модерну, який на той час був широко розповсюджений в Європі. Перевага віддавалася творчій думці, сміливій фантазії.

     

    Поряд з архітекторами в спорудженні будинків брали участь художники, скульптори, які надавали фасадам художньої і скульптурної обробки При оздоблювальних роботах використовувались традиційна поліхромна кераміка та інші матеріали.

     

    У стилі українського модерну за проектом архітектора О.І.Фон-Гогена Д.Д.Афанасьсвим у 1910-13 роках XX століття споруджено будинок Дворянського і селянського поземельного банку. Цегляне, двоповерхове, у стилі модерну, приміщення.

     

    П-подібному у плані відповідає складна пластика об'ємів, шо наростають, до виходу, над яким підноситься триярусна вежа з наметом. Неповторності, оригінальності споруді надають використання народних художніх традицій, поєднання багатобарвної майоліки і гранітних плит цокольного поверху, різноманітні вікна й трикутний балкон другого поверху.

     

    Банк видавав селянам позики під заставу земельних наділів для придбання землі. мав купувати і продавати землі за свій рахунок і продовжувати термінові позики. Особливо активізувалася його діяльність під час столипінської аграрної реформи. Підпорядковувався Петербурзькому селянському поземельному банку.

    З 1925 р тут містився Чернігівський історичний музей 3 тридцятих років у цьому приміщенні працював апарат обкому КП(б)У У передвоєнні роки на посаді першого секретаря обкому партії працював Олексій Федоров, секретаря - Микола Попудренко.

    У липні 1941-го тут діяв підпільний обком партії. У цей період у ньому не раз бували маршал Радянського Союзу Семен Будьонний і секретар ЦК КП(б)У Дем'ян Коротченко. У роки німецько-фашистської окупації вони керували партизанським рухом на Чернігівщині.

    На стіні будинку встановлено меморіальну дошку: "У цьому будинку, де знаходився обком КП(б)У, працював у 1939 - 1941 рр. Герой Радянського Союзу, секретар підпільного обкому партії, командир партизанського з'єднання М.М.Попудренко".

    Поряд з приміщенням в 1982 році встановлено бронзовий бюст М.М.Попудренка (скульптор І.Коломієць, архітектори В.Устинов. А.Корнєєв). Поруч на початку сімдесятих років споруджено нове приміщення обкому Компартії України.

    А сюди незабаром переїхала обласна державна бібліотека Ім.В .Г.Короленка. Свій лік вона розпочинає з 28 березня 1877 року. 3 1891 по 1908 рік нею завідувала дружина письменника М.М.Коцюбинського Віра Дейша.

    Членом правління бібліотеки були Софія Русова, Олександр Тищинський, Костянтин Милорадович, українські письменники Борис Грінченко, Михайло Коцюбинський, Микола Вороний, адвокат Ілля Шраг та інші. Двічі - у 1908 році і 1910 рр.

    її закривали - у зв'язку з донесенням жандармерії про те, що бібліотека слугувала явочною квартирою для злочинних організацій, і виявлення нелегальної літератури. 4 червня 1919 року на засіданні бібліотечної секції губнаросвіти було прийнято рішення про організацію центральної зразкової губернської бібліотеки.

    На той час у її фондах було 18689 книг, на абонементі значилось 1600 читачів.

    У січні 1922 року бібліотеці присвоєно ім'я російського письменника і громадського Діяча В.Г.Короленка, а з 1934 року вона стає обласною державною бібліотекою', нині вона обласна універсальна наукова бібліотека.

    28 квітня 1977 року нагороджена грамотою Президії Верховної Ради Української РСР. У її фондах - 816916 примірники книг, якими користуються 36332 читача.

    Серед працівників бібліотеки, які пізніше стали відомими людьми, - Олексій Нарочницький - радянський історик, академік АН СРСР, дійсний член АПН СРСР, заслужений діяч науки РРФСР Закінчив Київський університет.

    У 1946 - 60 рр. - старший науковий співробітник Інституту історії АН СРСР, 1955 - 60 - професор Академії суспільних наук при ЦК КПРС. Викладав у вузах Москви, редагував журнал "Новая и новейшая история". У 1974 - 79 - директор Інституту історії СРСР АН СРСР. З 1980 - завідуючий відділом Інституту історії СРСР АН СРСР 3 1974 - голова наукової ради АН СРСР з історії зовнішньої політики СРСР і міжнародник відносин. Автор монографії, один з авторів "Історії дипломатії", ряду інших колективних праць, у т.ч.підручників. У 1942 році Олексію Нарочницькому присуджена Державна премія СРСР. Нагороджений орденами і медалями.

    У 1976 році в приміщенні обласної бібліотеки ім.В.Г.Короленка відбулося організаційне засідання Чернігівського відділення Спілки письменників України

     

    Инф.siver-info.com

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.